– Barna i dag har det mye verre enn for et år siden, og det er klart at de har det verre enn for tre år siden, sa Dan Toole som er direktør for nødprogrammer for FN-organisasjonen mandag.

Han sa at irakerne ikke lenger har trygg tilgang til en statlig garantert matkurv, slik Saddam Hussein innførte for å motvirke sanksjonene.

Han sa også at forholdene for kvinner og barn er betydelig forverret siden bombingen i februar 2006 av en sjiamuslimsk moské nord for Bagdad, som utløste en bølge av sekterisk vold.

Han sa også at framgangen folk registrerte i de første månedene etter den amerikanske invasjonen, da de kunne bevege seg fritt rundt og hadde tilgang til markeder og helsesentre, er tapt i dag.

– Alle indikatorer for helse og næringsinntak er på vei nedover, sa han og la til at data som nylig ble offentliggjort og som viste framgang for et par år siden, er foreldet.

– Mange mødre er redd for å ta barna til helsesentre, og mange er redde for å sende barna på skole, sa han. Mange husholdninger styres nå av kvinner fordi mennene er drept.

Bare to tredeler av befolkningen har nå tilgang til rent vann, ifølge UNICEF.