Det er en pågående og svært uoversiktlig gisselsituasjon på oljeanlegget til Statoil og BP i In Amenas i Algerie. Men det er kontakt mellom algeriske myndigheter og gisseltagerne, bekrefter Mike Lord, administrerende direktør i selskapet Stirling Group, som har ansvaret for all kontakt mellom de to oljeselskapene og algeriske myndigheter.

— Forhandlinger er i gang, og det er en god ting, sier Lord på telefon fra Storbritannia.

Angrep i morgentimene

Han sier til Aftenposten at angrepet på oljeanlegget startet klokken 06.00 onsdag morgen. Angrepet må slik han bedømmer det ha vært omfattende.

Algeriske myndigheter har sagt at en buss som kjørte ut fra anlegget ble angrepet først, og at angriperne deretter gikk løs på selve oljeanlegget fordi angrepet på bussen var mislykket. Men etter det Mike Lord har fått opplyst så startet angrepet på bussen og oljeanlegget samtidig.

Lokalt sikkerhetsopplegg

Det er algeriske sikkerhetsstyrker som har ansvaret for sikkerheten ved norsk-britiske oljeanlegget, opplyser den britiske direktøren til Aftenposten.

— Det er en blanding av algerisk personell fra det militære, gendarmeriet og en lokal vaktstyrke som har ansvaret for sikkerheten. Så vidt jeg vet var dette sikkerhetsoppbudet på plass som planlagt da angrepet startet, sier Lord.

Statoil har opplyst at fire av deres 17 ansatte klarte å komme seg unna angriperne og befinner seg i relativ trygghet i en militærleir.

Flere skadet

Lord sier han ikke kan si noe om hvor mange personer som er blitt tatt til fange og hvor mange som ble skadet eller drept under angrepet.

— Det ble avfyrt skudd og noen personer ble skadet. Jeg kan ikke bekrefte om noen ble drept. Så vidt jeg vet har ingen pårørende fått bekreftet noen dødsfall, sier Lord.