Det mener amerikanske forskere å kunne bevise.

Pimpere er sintere

Jo flere wunderbaum, terninger og andre pynteting du har i bilen, desto større er sjansen for at du er en hissigpropp i trafikken. 16 prosent større sjanse, for å være helt nøyaktig.

Det er forskere fra Colorado State University i USA som har sett på sammenhengen mellom antall dingser i bilen og sjåførens oppførsel i trafikken.

Resultatene ble sist uke omtalt på nature.com, under tittelen «Bumper stickers reveal link to road rage», og siteres i dag på forskning.no.

Road rage

Etter omfattende spørreundersøkelser om bilister og bilene deres, fant forskerne at dem som smykker bilen med mange pynteting har større risiko for å ende opp i «road rage» (råneraseri på norsk?).

Og om det er klistremerker i bakruten eller en Wunderbaum har ingenting å si. Det er kun mengden pynt som utgjør forskjellen, ifølge forsker William Szlemko og hans kolleger.

Selv om det ikke betyr at det er pynten sin skyld at bilføreren tenner på pluggene i trafikken, mener forskerne å se en annen naturlig sammenheng: At all pynten sier noe om hvor territorielle bilførerne er og at bilister med mye mynt har sterkere følelse av at bilen er deres private territorium.

— Tror de eier veien

— Antallet territoriemarkører (personlig stæsj) var bedre indikatorer på trafikksinne enn prisen på bilen, doningens tilstand eller de andre faktorene som normalt er forbundet med aggressiv kjøring, sier Szlemko.

Og dem som har sterk følelse for sitt eget territorium har lettere for å råkjøre, vise fingre til andre, høylytt krangling eller direkte håndgemeng, tror forskerne.

Eierfølelsen på veiene kan med andre ord også få konsekvenser for andre.

— Vi tror de glemmer at veien ikke er deres, og viser territoriell oppførsel som vanligvis bare ville være akseptabel i et personlig område, sier han.

Det kan sikkert høres kjent ut for mange.

Gikk det opp et lys for deg, eller er forskerne lysår fra sannheten? Bruk kommentarfeltet under!

RÅNERASERI: Har du slike pynteting i bilen, er det ifølge amerikanske forskere større risiko for at du også er en sinnatagg i trafikken. Bildet er hentet fra konkurransen "Årets Rånebil" i BT i 2006.
Amundsen, Paul S.