Mandag ga svenskekongen et intervju til nyhetsbyrået TT, der han avviser at det kan finnes kompromitterende bilder av ham og at han har hatt kontakt med kriminelle. Tirsdag var reaksjonene blant mediefolk og politikere harde.

— Han lyver, lyver, lyver, sa forfatteren Deanne Reuscher til avisen Expressen. Reuscher har sammen med Thomas Sjöberg skrevet boken «Den motvillige monarken», der de omstridte påstandene om kongens oppførsel er satt fram.

«Forstår ikke»

— Han går sine egne veier, og forstår ikke at folk gjennomskuer ham. Men jeg vet jo at han har vært der, jeg har snakket med flere som så å si betjente ham, sier Reuscher med henvisning til de tvilsomme barene kongen skal ha besøkt.

Konkret dreier det seg om besøk på Gold Club i Atlanta i USA i 1996 og Carat Club i Slovakias hovedstad Bratislava i 2008. Thomas Sjöberg er i likhet med sin medforfatter Reuscher overbevist om at kongen snakker usant.

— Jeg blir ille berørt, når jeg ser at landets statssjef forsøker på å lure seg unna og ikke vil ta ansvaret for det han har gjort. Det er pinlig, sier Sjöberg, som mener kongen burde avstått fra TT-intervjuet og i stedet talt direkte til nasjonen i fjernsyn.

Mye på spill

Kommentatoren Peter Wolodarski i den liberale storavisen Dagens Nyheter mener at kong Carl Gustaf har «tredoblet innsatsen» i spillet om hans egen framtid, i og med intervjuet han ga til TT. Den videre utviklingen i saken avhenger av hva sannheten egentlig er, skriver han.

Den venstresosialistiske riksdagsrepresentanten Lena Olsson fastholder sitt krav om at saken må granskes av en sannhetskommisjon.

— Vi er nå i en situasjon der ord står mot ord, og det er tydeligvis veldig mange som lyver, sier hun.

Olsson tror at kongen snakker sant. Men hvis medienes påstander stemmer, kan han bli utsatt for utpressing - og siden kongen som statssjef er leder for Utrikesnämnden, et organ for samarbeidet mellom Riksdag og regjering, kan dette være en fare for rikets sikkerhet.