THOMAS HEINECARSTEN INGEMANN (foto)Bagdad

Lett var det ikke, men etter et tjuetall samtaler med handlere og handlende i Karrada-gaten, det travleste forretningsstrøket i Bagdad, lyktes det til slutt å finne en mann som syntes gårsdagen var en historisk dag for Irak — i lys av den midlertidige grunnloven som et par timer tidligere var blitt underskrevet av Regjeringsrådets 25 medlemmer.

Eller rettere: Kanskje historisk.

— Forhåpentligvis er dette første skritt mot et fritt Irak, hvor det rettes opp på mange årtiers urettferdig og hvor okkupasjonsmakten forlater landet, bemerket Fadhil al-Saadi (37), deleier i en butikk som før krigen i fjor solgte grønnsaker, men som nå selger hvitevarer og elektroniske artikler med betydelig større fortjeneste.

— Men underskrivelsen av forfatningen er kun ett element. Nå må vi se om de fagre ord også settes ut i praksis, fortsatte han i neste åndedrag.

Nektet å skrive under

I en seremoni som var blitt ni dager forsinket som følge av først uoverensstemmelser, siden de blodige bombeattentatene i Karbala og Bagdad og til slutt nye uoverensstemmelser, satte samtlige 25 medlemmer av Iraks USA-utpekte Regjeringsråd i går sine navn under den foreløpige grunnlov som skal gjelde inntil en endelig versjon kan skrives og sendes til folkeavstemning, etter planen i slutten av 2005.

Dokumentet er det mest liberale i sitt slag noe sted i den arabiske verden - med stor vekt på demokrati og basale menneskerettigheter som ytringsfrihet, forsamlingsfrihet, politisk frihet og religionsfrihet, med et betydelig føderalt islett og med minst 25 prosent kvinnelig representasjon i et kommende parlament som mål.

Særlig graden av nasjonalt selvstyre har vakt debatt, og shiamuslimske medlemmer av Regjeringsrådet nektet fredag å skrive under på grunn av en klausul som gir den kurdiske minoritet mulighet til å blokkere den endelige forfatning, ettersom denne vil falle ved folkeavstemningen hvis to tredjedeler av befolkningen i tre provinser skulle si nei. Etter møter i helgen med stor-ayatollah Ali al-Sistani, shiamuslimenes mest respekterte religiøse autoritet, aksepterte Regjeringsrådets skeptiske shiamuslimer å skrive under med henvisning til ønsket om nasjonal enhet, selv om flere av dem sa at de ikke regner den aktuelle klausul for endelig avgjort.

— Et historisk øyeblikk, avgjørende for Iraks fremtid, sa Regjeringsrådets nåværende formann, Mohammad Bahr al-Ulloum, etter underskrivingen på et bord som i sin tid tilhørte Iraks første monark, kong Faisal I.

«En løgn»

Men i Karrada-gaten i Bagdad var en liknende entusiasme altså vanskelig å spore. Det er ellers et sted der man kanskje kunne forvente en viss tilslutning med tanke på at gaten - med hundrevis av butikker med parabolantenner, mobiltelefoner, vaskemaskiner, air condition-anlegg osv. - står som et symbol på en forbruksboom som er et av de mest synlige fremskritt i Irak siden den invasjonen i fjor og diktatoren Saddam Husseins fall.

Men for mange overskygges den utviklingen og den dramatisk forbedrete ytringsfriheten av at Irak fortsatt er under fremmed okkupasjon, og at sikkerhetssituasjonen er elendig, både når det gjelder terrorattentater og vanlig kriminalitet.

— Dette er ikke en irakisk grunnlov, det er en stor løgn. Den er skrevet av folk som vi ikke har valgt og som vi ikke kjenner, og innholdet kjenner vi heller ikke, sa Hisham al-Asawi, som selger parabolantenner.

— Jeg er likeglad med hvor mange forfatninger de skriver. Jeg venter på et normalt liv, hvor man ikke hele tiden er nervøs for hvor neste bombe sprenger, og hvor man ikke kan gå bevæpnet for overhodet å tore å styre en forretning, fastslo en annen av gatens butikkinnehavere, Mustafa al-Nijadi.

Mustafa al-Nijadi

INGEN BAGDAD-JUBEL: Hisan al Asawi er ikke direkte begeistret over at Irak i går fikk ny grunnlov. - Dette er ikke en irakisk forfatning, det er en stor løgn, sier butikkeieren foraktelig.