Forskning.no skriver i dag at jungelens glade gutter helst gjør det med modne kvinner. Alder betyr mindre når man kan finne seg ei ny dame over natten, og sjimpansehunner blir bare bedre med årene.

Mens de fleste menneskehanner foretrekker unge kvinner, går hannsjimpansene etter eldre hunner.

Dette er et funn i en undersøkelse som Martin Muller fra Boston University har gjort sammen med kolleger fra Harvard University. De har studert Kanyawara-sjimpansen i nasjonalparken Kibale i Uganda, og tror forklaringen kan ligge i sjimpansenes frodige seksualliv.

Når sjimpansenehannene har lyst på en dame, rusket de kraftig i grener og viste frem ståtissen. Hvis damene hadde lyst og eggløsning, kom de farende og satte i gang. Forskerne fant ut at eldre hunner var de mest populære og oftere hadde samleier enn yngre hunner. En av forklaringene kan være at hunnsjimpanser ikke har noen overgangsalder, skriver forskning.no.

Resultatene blir publisert i novemberutgaven av det amerikanske tidsskriftet Current Biology.

Les artikkelen i forskning.no: Sjimpanser foretrekker eldre damer

Kilde:

"Male Chimpanzees Prefer Mating with Old Females", Martin N. Muller, Department of Anthropology, Boston University og Melissa Emery Thompson, Richard W. Wrangham, Department of Anthropology, Harvard University. Current Biology Online

SJIMPANSE: En voksen hann koser seg mellom slagene. Er det modne damer han tenker på?
Nævra, Arne