Forslaget ble luftet i et intervju med avisa El Mundo, hvor Narbona understreket at hun ikke ønsker å stanse de omstridte forestillingene fullstendig, bare å redusere oksenes lidelser.

Uttalelsen falt ikke i god jord blant forkjempere for tyrefektingen, og torsdag fikk ministeren voldsom kritikk for sitt forslag om å rokke ved en av Spanias mest kjente tradisjoner.

Det konservative Folkepartiet (PP) beskylder regjeringen for å ville «forby alt mulig» og beskriver tyrefekting som en essensiell del av spansk kultur. Eduardo Miura, som leder en fagforening for okseoppdrettere, gjør det klart at tyrefekting er nødt til å være en «komplett forestilling» som slutter med at oksen dør.

De som ikke liker tyrefekting, trenger jo heller ikke se på, påpeker Miura.

Splittet

Den politiske venstresiden er splittet i saken, og Gaspar Llamazares, som leder partiet Det forente venstre, mener tyrefekting er for rotfestet i spansk kultur til at praksisen kan avskaffes.

Jose Blanco, organisasjonssekretær i det regjerende Sosialistpartiet, varsler at han vil kjempe mot Narbonas forslag.

Miljøvernministeren forsøkte torsdag å tone ned sine egne uttalelser og sa det foreløpig ikke ligger noe forslag på bordet. Partiprogrammet for neste valgperiode er ennå ikke utarbeidet, understreket hun.

Nådestøt

Tyrefekting på tradisjonelt vis, slik den er blitt foreviget av kunstnere som Pablo Picasso og Francisco de Goya, avsluttes ved at matadoren dreper oksen med et sverdstikk. Dyktige matadorer klarer seg med ett enkelt nådestøt, men mange er nødt til å stikke gjentatte ganger.

Narbonas forslag går ut på å innføre regler som ligner dem portugisiske matadorer må rette seg etter. I Portugal får oksene leve på slutten av forestillingen, for deretter å bli sendt til slakteren.

Miljøvernministeren påpeker at det blir stadig vanskeligere å forsvare tyrefektingen, som er blitt skarpt kritisert i EU-parlamentet, og som er en kampsak for dyrevernere over hele Europa.

Det brukes hvert år rundt en milliard euro på billetter til tyrefekting i Spania, og industrien skaper et betydelig antall arbeidsplasser. Landets matadorer nyter høy anseelse, i noen tilfeller på lik linje med filmstjerner.

ELOY ALONSO