– Vi er utrolig lykkelige for å ha fått den lille sønnen vår tilbake, sa Olivers mor Xiu til B.T. da hun sammen med ektemannen Raymond og politiet dro med femåringen til Rigshospitalet i København sent torsdag kveld.

Les også: Usikkert om Oliver har fått psykiske skader

Femåringen ble tatt fra moren utenfor en barnehage i Virum onsdag. Han ble holdt fanget i drøyt 26 timer før han ble satt fri under en omfattende politiaksjon i Hvidovre torsdag kveld.

Kidnapperne krevde en ukjent pengesum for Oliver, men politiet har ikke villet kommentere hvor mye penger familien ble prøvd presset for.

Lettet

Femåringens bestefar Mark Chaanhing snakket med barnebarnet på telefon etter løslatelsen og er lettet over at gutten nå er i trygghet.

– Han ropte jublende «farfar, farfar, jeg har fått en cola av politiet», forteller Mark Chaanhing smilende til dansk TV 2.

– Vi er takknemlige for politiets store innsats og sympatien og støtten vi har fått fra det danske folk, fremholder han.

Familien til Oliver beskrives som svært rik og eier flere restauranter i København-området. Faren er medeier i velkjente Det Kinesiske Tårn i Tivoli i den danske hovedstaden.

Ifølge B.T. har Chaanhing-familien vært utsatt for et kidnappingsforsøk tidligere. En tolv år gammel gutt i familien ble forsøkt bortført i 1988 av en bande med bakgrunn i den kinesiske restaurantbransjen.

Frykter traumer

Mange frykter den traumatiske opplevelsen vil merke femåringen for livet, men Redd Barna-ekspert Vernon Jones tror Oliver kan klare seg bra. Det er svært viktig at Olivers foreldre nå så fort som mulig får ham tilbake i en normal hverdag, mener han.

– Det er naturligvis utrolig vanskelig for en så liten gutt å bli revet bort på en så brutal måte. Men hvis kidnapperne har behandlet ham godt, og hvis foreldrene klarer å overbevise ham om at det ikke kommer til å skje igjen, kan det godt tenkes at han kommer raskt over det, sier Jones.

– Det er viktig at han nå holdes unna medieviraken.

To personer ble pågrepet under politiaksjonen. De har kinesisk bakgrunn i likhet med Olivers familie.

Kidnapperne risikerer opptil tolv års fengsel hvis de blir funnet skyldige i frihetsberøvelse for vinnings skyld. Politiet har flere mistenkte i saken, og jakten på dem fortsetter.

I SIKKERHET: Fem år gamle Oliver Chaanhing kom torsdag kveld til Rigshospitalet i København for undersøkelser. Han ble tidligere på kvelden reddet fra kidnapperne som bortførte ham fra en barnehage onsdag.
Mogens Flindt
BORTFØRT: Oliver Chaanhing er vel hjemme etter å ha vært bortført i over et døgn. Kidnapperne prøvde å presse familien for penger.
Privat