Det skriver Washington Posts stjernereporter Bob Woodward som intervjuet Ford i forbindelse med en framtidig bok i juli 2004.

En forutsetning for intervjuet var at uttalelsene Ford ga først ble offentliggjort etter hans død, skriver Washington Post.

Ford var president i årene 1974 til 1977 og døde tirsdag, 93 år gammel.

– Stor feil

To av de fremste pådriverne bak Irak-invasjonen, visepresident Dick Cheney og nylig avtroppede forsvarsminister Donald Rumsfeld, hadde begge sentrale posisjoner i Ford-administrasjonen.

– Rumsfeld og Cheney og presidenten gjorde en stor feil da de rettferdiggjorde behovet for å gå til krig i Irak. De la vekt på masseødeleggelsesvåpen, sa Ford i intervjuet med Woodward.

– Jeg har aldri offentlig sagt at jeg mente det var en tabbe, men jeg følte sterkt at det var feil av dem å rettferdiggjøre krigen på den måten, sier Ford.

– Alt for å unngå krig

Ford sier videre at han har sans for Bush-administrasjonens «teori» om å spre demokrati i verden, men sier at USA ikke bør farte verden rundt «for å frigjøre folk, så sant det ikke har direkte relevans for vår egen sikkerhet».

Ford overtok presidentposten da Richard Nixon ble tvunget til å gå i 1974, og beordret året etter full amerikansk tilbaketrekking fra Vietnam.

– Jeg tror ikke at jeg ville ha gitt ordre til Irak-krigen, sier han i intervjuet med Woodward.

– Jeg ville i stedet ha maksimert våre forsøk gjennom sanksjoner, restriksjoner, gjennom hva som helst, for å finne et annet svar enn krig, sier Ford.

HO