Demonstrantene i en rekke land nøyde seg med å bruke ordets makt, og kom mange steder med sterke utfall mot Europa og Vesten.

– Demoniseringen av islam og muslimer er utbredt i vestlige samfunn. Det er det ikke mulig å benekte, sa Malaysias president Abdullah Ahmad Badawi under en konferanse om islam i Kuala Lumpur.

Islamistlederen Hatta Ramli, som også deltok på konferansen, brukte følgende Shakespeare-sitat i sin analyse av striden rundt Jyllands-Postens karikaturer:

– Det er åpenbart noe råttent i staten Danmark.

Anklaget Vesten

President Badawi ga Vesten en stor del av skylden for dagens motsetninger mellom muslimske og vestlige land. Han pekte på kolonitiden, opprettelsen av staten Israel og invasjonene av Afghanistan og Irak som bakgrunn for mistenksomheten mange innbyggere i muslimske land føler i møte med Vesten.

En annen faktor er de vestlige landenes trang til å kontrollere olje— og gassressursene i Midtøsten, ifølge Badawi.

Fredag besluttet den malaysiske regjeringen å forby karikaturer av Muhammed. Å trykke, produsere, importere, distribuere eller være i besittelse av slike tegninger er fra nå av forbudt, ifølge en uttalelse fra regjeringen.

Forbudet gjelder karikaturer som kan «sette offentlig sikkerhet og harmoni i fare, som kan forårsake kaos eller true offentlig ro eller nasjonale interesser», heter det i uttalelsen.

Samtidig stanset myndighetene den lokale avisa Sarawak Tribune, som har gjengitt de danske tegningene.

Fredelige protester

Fredelige demonstrasjoner mot karikaturene ble fredag holdt i Malaysia, Bangladesh, Pakistan, India, Jordan og Kenya.

Nærmere 20.000 personer demonstrerte i Bangladesh, mens rundt 4.000 mennesker hadde møtt opp i Pakistans hovedstad Islamabad.

– Vi er i stand til å ødelegge den danske ambassaden, men vi vil ikke gjøre det. Vi er et fredselskende folk, og religionen vår tillater ikke vold, sa islamistlederen Mian Aslam som var med og arrangerte protesten.

Demonstrasjonen i den indiske hovedstaden New Delhi hadde beskjedne 3.000 deltakere ifølge politiet, men var den første i sitt slag i India.

– I 1.400 år har islam slått tilbake sine onde fiender. Den vil ikke bøye seg for de sataniske planene til Frankrike, Tyskland, Norge og Danmark, tordnet Ahmed Bukhari, leder for Jama Masjid-moskéen.

Hissige mennesker strømmet ut på gatene etter fredagsbønnen i Indias største moské, og mange spyttet på det danske flagget og ropte «død over Danmark».

Slått i ansiktet

Myndighetene i Pakistan opplyste fredag at de ikke ønsker å importere medisiner fra land hvor krenkende tegninger av Muhammed er blitt trykket.

I Kenya i Øst-Afrika ble en tysk journalist slått i ansiktet, i en av de få voldsepisodene på en ellers fredelig demonstrasjonsdag i den muslimske verden. Hendelsen skjedde da rundt 1.000 personer protesterte mot karikaturene i hovedstaden Nairobi, ifølge nyhetsbyrået DPA.

– En gruppe unge menn omringet meg og spurte om jeg var dansk. En av dem slo meg med knyttneven i ansiktet før jeg rakk å svare, forteller Wim Dohrenbusch som jobber for radiostasjonen ARD.

Redaktøren for den norske, kristne avisa Magazinet, Vebjørn Selbekk, beklaget fredag at han valgte å trykke Jyllands-Postens tegninger. Både norske, muslimske ledere og stormuftien i Jerusalem sa de aksepterte unnskyldningen.