Til sammen 520 for det meste afghanske asylsøkere skulle egentlig ha bodd i en landsby med 34 forholdsvis komfortable hus, som opprinnelig skulle ha huset deltakerne i VM i vektløfting. Mesterskapet ble avlyst, og nå får ikke flyktningene bruke husene heller.

Naurus 11.000 innbyggere har stilt seg stadig mer motvillige til å ta imot flyktningene. Ifølge regjeringstalsmannen Chris Hawkins har eierne av tomten der vektløfterlandsbyen står, sagt nei til å la ta imot flyktningene, og de må derfor flyttes til idrettsplassen Topside.

— Fins det noen sikkerhetsplan for stedet der flyktningene skal bo? Hvem skal stå for sikkerheten? Finnes det noen garanti mot vold, og hva skjer hvis det bryter ut uroligheter? Vi må også spørre hvorfor New Zealand ikke tar imot flere, skriver opposisjonsavisen Visionary.

Flesteparten av flyktningene ble plukket opp av Tampa fra et forlist indonesisk fartøy i august. De ble sendt til Nauru og New Zealand etter at australske myndigheter nektet dem å komme i land på øya Christmas Island, og absolutt ikke ville ha dem til fastlandet.