— Jeg kan bekrefte at vi nå tar sikte på å få de reisende hjem den kommende uken. De fleste vil komme seg hjem med ordnære flyavganger, men vi må også sette inn noen ekstrafly, opplyser informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour til NTB.

I løpet av kommende uken vil også Apollo, Ving og Amisol hente alle reisende hjem.

— Det er en umulig situasjon for oss å skulle håndtere våre norske gjester annerledes enn de svenske og finske, sier Ving-sjef Christian Grønli til VG Nett.

Kansellerer

Svensk og finsk UD har ifølge VG Nett besluttet å evakuere alle sine lands borgere fra Egypt, mens norsk UD oppdaterte sitt reiseråd søndag ettermiddag med å fraråde alle reiser til Egypt som ikke er strengt tatt nødvendige. Unntaket for turistdestinasjonene ved Rødehavskysten, som ble gjort fredag, var da tatt bort.

— Vi går nå ut med informasjon til de reisende. Det er bestemt at vi henter hjem de reisende som er i Egypt, og at vi kansellerer samtlige flyginger til Egypt fram til 23. februar, sier informasjonssjef Helen Begby i Apollo til NTB.

Henter hjem svensker

Apollos reisende som er i badebyen Sharm El Sheik fikk søndag morgen en melding om å overholde portforbudet i byen.

— Vi har fått beskjed om å være på hotellets område fra 16 om kvelden til 8 om morgenen, sier Karine Nordgård fra Bergen som er i Egypt sammen med sin samboer.

Rundt klokken 18 norsk tid forteller Nordgård at de har hatt informasjonsmøte med Apollo og at svenske myndigheter har bestemt å hente hjem sine borgere.

— Norske og danske statsborgere må også være klar til avreise, da det ventes at også vi skal evakueres. Men foreløpig har vi ikke fått beskjed om det, sier hun.

Hun reiste ned lørdag formiddag fra Flesland. I går kveld var hun i sentrum av byen, og så ingen tegn til uro.

Reiseråd

Informasjonssjef Helen Begby i Apollo sier til bt.no at det er situasjonen i Hurghada som gjør at de nå ber norske reisende i Sharm El Sheik om å holde seg på hotellet mellom 16 og 08.

— I Hurghada skal flere resturanter og butikker ha stengt, og derfor har vi bedt om at våre turister i Sharm El Sheik også respekterer portforbudet. Det betyr at de må holde seg inne på hotellet, sier Begby.

Reiseoperatøren forholder seg til offisielle reiseråd fra norsk UD. Reiserådene ble søndag oppdatert slik at alle reiser til Egypt frarådes.

Totalt har Apollo 1100 nordmenn i Sharm El Sheik.

— Vi har tett kontakt med UD og egyptiske samarbeidspartnere og har også sendt ekstra folk til Egypt.

Pengene igjen

Apollo har kansellert alle charterturer til Egypt frem til og med 23 februar.

De vil i dagen fremover ha fokus på hjemtransport og ikke minst informere reisende som skal til Egypt.

— Vi vil prøve å fikse andre reisemål til dem som ønkser det. Men de som ikke vil dette får selvfølgelig pengene tilbake, sier Begby i Apollo.

— Mubarak i Sharm El Sheik

Ifølge Al Jazeera, som igjen blir sitert av VG Nett , ruller nå stridsvogner inn i badebyen Sharm El Sheik. Det skal ikke ha vært militær tilstedeværelse i badebyen siden 1979.

Det skal gå rykter i byen om at Egypts president Hosni Mubarak befinner seg på sitt feriestedet. The Telegraphs reporter sier mange er overbevist om at presidenten befinner seg i byen.

BTs journalist Rune Christophersen er i Kairo. Også han har hørt rykter om at Mubarak er i Sharm El Sheik.

— Men det går veldig mange rykter, sier han.

Christophersen sier til bt.no at det ruller inn tanks i gatene søndag, og at mange mennesker er ute i gatene og jubler.

— De tar i mot hæren med jubel, og gir soldatene tyggegummi og brød. De er tydelig at mange av de vernepliktige heller ville vært med å demonstrert, sier Christophersen.

Han forteller om mange ødelagte butikker i byen, og at mange utnytter situasjonen til å plyndre. Spesielt luksusbutikker er utsatt for plyndring og omfattende hærverk.

— Det er nok de som lever på eksistensminimum som utnytter situasjonen. Men mange er veldig oppgitte og sinte over at butikkene blir utsatt for plyndring. I gatene blir det delt ut løpesedler som ber folk om å la være å plyndre, sier Christophersen.

Han har fått snakket med flere av demonstrantene, og de er klare i sin tale: President Hosni Mubarak må ut av landet.

— Hva som skal skje etterpå er det delte meninger om. Opposisjonen består av islamister og mer sekulære krefter. Men de ønsker i første omgang en samlingsregjering, sier Christophersen.

Pøbler

Samtidig sprer bander med pøbler frykt. Både i Kairo og i flere egyptiske byer har det vært omfattende plyndring av både velstående hjem, butikker og museer. Flere steder har befolkningen, væpnet med stokker og kniver, dannet borgervernsgrupper.

— Politiet er ikke å se noe sted, sier 23 år gamle Ghadeer fra et velstående nabolag i Kairo.

I enkelte byer har hæren gått sammen med borgervernerne for å for å beskytte mot plyndrere.

Samtidig kom det søndag meldinger om at hæren har rykket ut for å beskytte det egyptiske innenriksdepartementet. Demonstrantene har flere ganger forsøkt å angripe bygningen.

Hjemkalt

Det internasjonale presset øker nå mot president Hosni Mubarak. Storbritannia, Frankrike og Tyskland sendte lørdag kveld ut en felles erklæring der de oppfordrer president Mubarak til å unngå vold «for enhver pris» og møte den egyptiske befolkningens legitime krav om endringer.

USA ba søndag alle amerikanske borgere i Egypt om å komme seg hjem så raskt som mulig.

Også Tyrkia har sendt to fly til Egypt for å hente hjem 750 tyrkere som oppholder seg i Kairo og Alexandria.

Egyptiske myndigheter besluttet på sin side å forby den populære arabiske TV-kanalen Al Jazeera å operere i landet, melder det statlige nyhetsbyrået MENA.

Gir seg ikke

De egyptiske demonstrantene trosser på sin side all frykt og motstand. For sjette dag på rad strømmet folk søndag ut i gatene med krav om regimets avgang.

Et par tusen demonstranter hadde tilbrakt natten på Tahrir-torget i Kairo, selve hjertet for opprøret som har spredd seg over store deler av Egypt de siste dagene. Etter hvert kom flere til, og ropene om president Hosni Mubaraks avgang tiltok i styrke.

— Hosni Mubarak, Omar Suleiman, dere er begge amerikanske agenter, ropte demonstrantene.

President Mubarak utnevnte lørdag Suleiman til sin visepresident, og Suleiman kan komme til prege utviklingen i landet framover, tror Egypt-ekspert Bjørn Olav Utvik ved Universitetet i Oslo.

— Jeg har vondt for å tro at han har gått med på å bli visepresident uten at han skal spille en viktig rolle, sier Utvik til NRK.

Det kan være det militære som tvang fram utnevnelsen av Omar Suleiman, som tidligere var sjef for Egypts etterretningstjeneste, mener han. Egypt har ikke hatt en visepresident på 30 år.

— Dette kan være et uttrykk for at det militære sier at hvis vi skal fortsette å støtte deg, så skal våre posisjoner rykkes fram, sier Utvik.

Soldatenes valg

I Egypt, som i Tunisia, kan de militære få en avgjørende rolle. President Mubarak har bedt hæren om å gjenopprette ro og orden, men soldatene har i flere tilfeller vist tegn til å støtte demonstrantene.

— Hæren må velge om den er på Mubaraks side eller folkets. På samme måte som da kommunismen falt i Øst-Europa, kan det nå bli opp til den enkelte løytnant eller soldat å avgjøre om han vil skyte mot menneskemengden eller ikke, sier professor Rosemary Hollis ved City University i London.