Regjeringspartiet i Zimbabwe forbereder seg på en ny valgomgang for å avgjøre presidentvalget.

De første tegnene på hva som kan være i gjære er allerede kommet. Torsdag ransaket politiet lokaler som brukes av MDC, og arresterte to utenlandske journalister. De er siktet for å ha jobbet i Zimbabwe uten tillatelse.

Fredag marsjerte hundrevis av såkalte krigsveteraner gjennom sentrum av Harare. De etterlot liten tvil om at de vil skremme Mugabes motstandere.

– I en worst case scenario kan ZANU-PF planlegge å bruke de maktmidlene de har til rådighet for å hale seieren i land, sier Elling Tjønneland ved Chr. Michelsens institutt til NTB.

Han peker på at militsgruppene i landet kan brukes til overgrep og trusler mot velgerne for å presse dem til ikke å stemme på opposisjonen, slik det er gjort ved tidligere valg.

Omtelling

Ledelsen i ZANU-PF, Mugabes parti, møttes fredag for å avgjøre den videre strategien etter valget forrige lørdag. Partisekretær i ZANU-PF Didymus Mutasa sier de vil kreve omtelling av stemmene i 16 valgkretser. Han hevder opposisjonen har bestukket valgmedarbeidere.

Regjeringspartiet tapte flertallet i nasjonalforsamlingen, som også var på valg for en uke siden. Ved å bestride resultatene for de 16 valgkretsene, kan makthaverne håpe å gjenvinne kontrollen i den lovgivende forsamlingen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Partiet forsikrer at president Robert Mugabe har partiets støtte dersom det blir nødvendig med en andre omgang i presidentvalget.

Resultatet fra presidentvalget for snart en uke siden er fortsatt ikke offentliggjort, men fredag kveld slo partisekretær Mutasa fast at det vil bli holdt en ny runde i valget.

Går til retten

Samtidig ble det meldt at opposisjonspartiet Bevegelsen for demokratisk forandring (MDC) har gått til retten for å kreve offentliggjøring av presidentvalgresultatet.

MDC hevder at deres kandidat Morgan Tsvangirai fikk absolutt flertall, og at en ny valgomgang derfor er unødvendig. De beskylder ZANU-PF for å forberede seg på å stjele valget.

I et intervju med sørafrikansk radio hevder generalsekretæren i MDC, Tendai Biti, at regjeringen har planer om å utsette andre valgomgang til 90 dager etter første runde i stedet for 21 dager som loven sier, og bruke tiden til å sikre seieren.

Uventet tap

CMI-forsker Tjønneland tror valgtapet kom overraskende på ZANU-PF, som følte seg så sikre på å vinne at de ikke tok i bruk de vanlige truslene mot velgerne.

– Så sent som i slutten av januar var opposisjonen splittet og demoralisert, og folk var resignert og oppgitt og uten tro på endringer, sier han.

– Men da tidligere finansminister Simba Makoni hoppet av og stilte som uavhengig kandidat, var det som en vitamininnsprøytning som smittet over på velgerne og ga opposisjonen ny drahjelp. Og så ballet det på seg, sier han.

Han understreker at ZANU-PF fortsatt er et stort parti som støtter seg på tradisjonene fra frigjøringskrigen og på at mange er redd for å tape privilegiene sine.

Ikke Kenya-repetisjon

Et av mange rykter i Zimbabwe går ut på at de militære presser Mugabe til ikke å gå av. Men Tjønneland sier det er svært uklart hvor samlet hæren er i støtten til Mugabe. Ryktene sier at Solomon Mojura, som ledet den væpnede fløyen under frigjøringen og var forsvarssjef i flere tiår, støtter utbryteren Makoni.

Tjønneland avviser at det kan utvikle seg en konflikt mellom etniske grupper i Zimbabwe, slik som i Kenya for få måneder siden. I Zimbabwe er det én etnisk gruppe, shona, som dominerer med nærmere 90 prosent av befolkningen, mens de fleste av de øvrige hører til ndebele-folket.

Hva tror du vil skje i Zimbabwe? Si din mening under!

REUTERS TV
REUTERS TV