Bergens Tidende møtte familien Jordal på sjømannskirken i Pasadena i Houston sent fredag kveld. Ola Johannes sitter i telefonen når vi kommer. Det har han gjort nesten døgnet rundt siden nyhetsmeldingene om orkanen «Katrina» nådde Norge sist helg. De siste dagene har de innført telefonvakter, for å sikre at den utslitte staben for seg noen timer søvn i døgnet.

Rutine å evakuere

Konen Yvonne Cecilie (29), også hun fra Alversund i Nordhordland, sitter i dagligstuen og ammer lille Matias. Det er snart tre måneder siden den lille gutten kom til verden i New Orleans.

Storebrødrene Tarjei (snart 6) og Erland (4) løper rundt og leker hemningsløst. Det er stas med besøk av fotograf med stort kamera.

— Ta bilde av meg nå! Ta bilde av meg nå, roper guttene om kapp.

Kraftige orkaner har rammet jazzbyen hele seks ganger siden de flyttet til New Orleans i januar 2002. Å lytte til orkanvarsler, pakke bager og forlate byen i all hast er nærmest blitt rutine for familien på fem. Det er bare ett år siden sist de var innkvartert på kirken i Houston. Den gang returnerte de til New Orleans etter bare noen dager.

— Nå vet vi at det blir lenge til vi kommer hjem. Minimum 16 uker, sies det. Det kan nok bli enda lenger, tror Ola Johannes.

Familien på fem deler ett soverom i leiligheten til en av staben på kirken i Pasadena. Familen har nylig funnet en leilighet de kan leie, rett over gaten for kirken, og satser på å flytte over dit snart. De to eldste guttene har til og med blitt innskrevet i den lokale skolen i Houston. Ingen vet om de noen gang kommer til å gå på skole i hjembyen New Orleans.

Det foreligger heller ingen ferske rapporter om hvordan det er gått med kirkebygget i New Orleans. Rett etter orkanen hadde passert New Orleans mandag, så alt ut til å ha gått bra.

— En nabo tittet innom tirsdag morgen, dagen etter at orkanen hadde passert. Han ringte og sa at vi hadde vært utrolig heldige. Den svære eiken som sto utenfor kirken har riktignok veltet og knust den fine porten vår, men det spiller ingen rolle. Ikke en rute var knust. Men det var jo før demningene brøt sammen, forklarer Ola Johannes.

Flere norske studenter er også innkvartert i kirken på Young Street. Siden forrige helg har til sammen 13 nordmenn søkt tilflukt, 11 av dem bor der fortsatt.

Åpnet kirken

Sjømannspresten i Houston, Reidar Aasbø (34) fra Rognan , har åpnet dørene med glede. Han har også mottatt svært mange telefoner fra andre nordmenn bosatt i området, som har tilbudt å åpne sine hjem for alle som trenger tak over hodet.

— To av studentene bor nå hos en norsk-amerikaner her i nabolaget, forteller Aasbø.

EVAKUERT: Sjømannspresten i New Orleans, Ola Johannes Jordal, har flyktet til Houston med hele familien.<p/>FOTO: KRISTINE NYBORG