Elever som dreper andre elever blir fort beskrevet som snåle avvikere og mobbeoffer med mindreverdskompleks som er på jakt etter hevne.

Det stemmer ikke alltid. På internett har Pekka-Eric Auvinen definert handlingen sin som «massemord, politisk terrorisme». Han skriver at målet var «studenter, samfunnet, menneskeheten, menneskerasen».

Det har kommet frem at han har sympatier for ekstreme høyrestandpunkter og beundrer Stalin og Hitler.

AUVINEN OMTALER seg selv blant annet med kallenavnet Natural Selector. Dette er en referansen til Charles Darwins lære om naturlig utvelgelse (Natural Selection), der tilpasningsdyktige arter overlever, mens de underlegne går til grunne.

Gjennom omskrivingen av Selection til Natural Selector vil Auvinen kanskje fortelle omverdenen at han ikke bare er den overlegne. Det er også hans oppgave å bestemme hvem i den foraktelige menneskerasen som skal få lov til å leve.

Men kallenavn er også en referanse til Eric Harris, den antatte hjernen bak drapene på Columbine High School 20. april 1999. Da Harris døde hadde han på seg en t-skjorte med ordene «Natural Selection» på brystet.

Auvinen skal også ha hyllet Harris på en video han la ut på YouTube.

BEUNDRINGEN FOR nettopp Harris er interessant. Grundige FBI-studier har nemlig slått fast at Harris ikke var ute etter hevn, slik mange trodde. Han var, ifølge FBI-psykologen Dwayne Fuselier, ute etter å skape et mareritt så forferdelig og apokalyptisk at hele verden ville skjelve av hans makt.

Elevene på Columbine var ikke målet, men middel til å oppnå berømmelse.

En annen psykolog, Dr. Robert Hare, mener at det ikke er sinne og hat som motiverte Harris. Det var forakt.

Harris så på folk rundt seg som avskyelige idioter. Han var ute etter å straffe hele menneskerasen for dens elendige underlegenhet.

Ikke nok med det. Ifølge ekspertene tydet hele hans atferd i årene før på at han var psykopat: En løgnersk manipulator uten evne til anger eller medfølelse.

OM PEKKA-ERIC AUVINEN er av samme kaliber eller bare ønsker å fremstå slik, er for tidlig å si. Men i motsetning til Harris og de fleste andre massemordere, er det ikke utenkelig at han overlever. Kanskje det da er mulig å finne noen svar på hvorfor det gikk så forferdelig galt på skolen i Jokela.