— Jeg har vært alt for opptatt med å forberede denne reisen, sa Suu Kyi på en pressekonferanse Geneve torsdag formiddag.

— Men jeg skal sette meg ned på hotellrommet i kveld og tenke på det. Jeg er sikker på at det blir hyggelig, la Suu Kyi muntert til.

Interessen for Suu Kyis første opptreden i Europa på 24 år er enorm.

Æresgjest

Etter Oslo og Bergen skal hun besøke både Irland, Storbritannia og Frankrike.

Første stopp i Europa var årskonferansen til Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO), der hun talte til delegatene som æresgjest torsdag.Det er 24 år siden sist hun var i Europa, og 21 år siden hun ble tildelt Nobels fredspris.

Store deler av tiden har hun tilbrakt i husarrest i hjemlandet, pålagt henne av militærjuntaen som har styrt Myanmar.

— Ga meg tid til å lese

Suu Kyi ønsker seg ikke noerettsoppgjør mot generalene som har stått bak grove overgrep mot opposisjonellei Myanmar.

— Det vi trenger er forsoning,ikke gjengjeldelse, sa Suu Kyi i går. Hun ønsker seg en forsoningskommisjon iMyanmar, etter modell fra Sør-Afrika.

Selv ble hun holdt i årevis i husarrest,og ble blant annet hindret fra å se igjen sin britiske ektemann før han døde i1999.

— Av og til tenker jeg at deikke gjorde meg noe. De satte meg i husarrest, men det ga meg tid til å lese,sa Suu Kyi.

Mottakelsen hun fikk avILO-delegatene var et statsoverhode verdig. Selv spøkte hun med sin status somfersk folkevalgt.

— Jeg representerer verkenarbeidere, arbeidsgivere eller en regjering. I alle fall ikke ennå, la hun tilmed et bredt smil.

Avbrutt av applaus

ILO har i mange år hatt et nært forhold til Suu Kyi og hennes allierte i opposisjonen. Organisasjonen valgte onsdag å ta landet inn igjen i varmen på grunn av de demokratiske reformene som nå skjer.

Suu Kyi hilste utenlandske investeringer velkommen, men understreket at investorene da må ta ansvar for å bidra til demokratisk utvikling og en vekst som kommer folk flest til gode. Myanmar har enorme naturressurser, blant annet i form av olje og gass, og forretningsfolk øyner nå store muligheter.

— Jeg vil særlig legge vekt på problemet med arbeidsledig ungdom. Det er ikke så mye arbeidsløshet som

håpløshet som truer fremtiden vår, sa Suu Kyi. Hun ble flere ganger avbrutt av applaus fra delegatene.

Utenlandske investeringer i olje— og gassektoren vil det nyvalgte parlamentsmedlemmet foreløpig ikke anbefale. Hun mener det statlige oljeselskapet som investorene må inngå avtaler med, MOGE, mangler den nødvendige åpenheten.

— Andre land kan hjelpe til ved ikke å la sine egne selskaper inngå partnerskap med MOGE før de slutter opp om internasjonale standarder, sa Suu Kyi.