Arnt Folgerø, NTB

I oppfordringen fra al Qaida om angrep på vestlige mål i den arabiske fjernsynskanalen Al Jazeera nylig, ble det kun snakket om amerikanske, australske, britiske og norske terrormål i muslimske land, og ikke mål i de utpekte fiendelandene. Dette kan være en indikasjon på at organisasjonen er så svekket operasjonelt og finansielt at den ikke har ressurser til å iverksette større anslag i de nevnte landene, mener Hansen. Det er heller ingen etterretningsopplysninger som peker i retning av terroranslag i Norge, mener Hansen.

NUPI-forskeren mener at al Qaida vil legge om mønsteret for sin terrorvirksomhet etter at anslagene mot et boligområde i Saudi-Arabia og en restaurant i Casablanca nylig førte til at mange muslimer ble drept.

— Jeg tror at organisasjonen har nye kort i ermet, og at den i fremtiden vil være mer presise i sin valg av terrormål, slik at angrepene rammer vestlige mål uten samtidig å ramme muslimer, sier Hansen. Han tror at al Qaidas terrormål i den muslimske verden i tida fremover vil ligge i Midtøsten. Det er også grunn til å vente anslag mot skip i Persiabukta, mener han.

Ny fase

NUPI-forskeren tror ikke at al Qaida har gitt opp å ramme mål i vestlige land, og det gjelder først og fremst USA og Storbritannia. Men de trenger tid til å legge om strategi og metoder før de kan slå til på nytt. De trenger også andre typer aktører enn det som ble brukt i anslagene mot World Trade Center i New York 11. september 2001, tror han.

Den fjernsynsformidlede aksjonsordren fra al Qaida innvarsler en ny fase i Vestens kamp mot den muslimske terroren. Ordren vil sette fart i USA etter at landet har slappet av i terrorkampen fordi store ressurser ble satt inn i krigen i Irak, mener Hansen.