Store deler av de to massive Buddha-statuene i Bamiyan-provinsen er allerede redusert til ruiner, sammen med tusenvis av andre statuer i landet, sier Talibanregimets statsråd for informasjon og kultur.

FN-møte Utenriksminister Wakil Ahmed Mutawakil bekrefter at de to 1500 år gamle Bamiyan-Buddhaene er så godt som ødelagte. Han ønsker likevel å møte FNs spesialutsending Pierre Lafrance i Kandahar.

– Vi vil gjerne møte UNESCOs utsending. Det er bra at vi kan forklare for ham at det vi gjør en en intern sak og at vi ikke ønsker å gjøre front mot verden, sier utenriksministeren.

Myndighetene i den vestlige alliansen G-8 uttrykte forferdelse og sjokk over det Taliban nå gjør med en verdifull kulturarv. De oppfordrer nå de afghanske lederne til ikke å iverksette «denne svært tragiske avgjørelsen».

Håper fremdeles Den islamske Talibanmilitsen startet ødeleggelsen av Buddha-statuene forrige uke, for å hindre avgudsdyrking i landet. Den framstående buddhistiske lederen Dalai Lama er «dypt bekymret» for Talibans forsøk på å utrydde før-islamsk historie.

Lafrance sa lørdag at det er «et svakt håp» om at statuene fortsatt kan reddes. Dette begrunnet han blant annet med motstridende rapporter om hvor langt myndighetene faktisk er kommet i ødeleggelsesprosessen.

Journalister har foreløpig blitt hindret fra å besøke Bamiyan-provinsen, hvor Talibanregimet nylig er engasjert i tunge kamper med den væpnede opposisjonen i landet.

NTB-AFP