Det varWashington Postsom først publiserte før-og-etter-bildene, skriver Aftenposten.

Onsdag morgen er 2275 registrert døde etter tyfonen som rammet Filippinene rett før helgen, opplyser redningsmannskaper i landet, ifølge NTB.

De fleste ofrene oppholdt seg på øyene Leyte og Samar, der tyfonen førte til høye bølger som slo innover og ødela bygninger og infrastruktur.

Omkring 600.000 mennesker er uten bolig.

Begravelser avlyst på grunn av skyting

En planlagt massebegravelse av ofre for tyfonen på Filippinene er avbrutt som følge av skuddvekslinger.

MANGE DØDE: Onsdag morgen er 2275 registrert døde etter tyfonen som rammet Filippinene rett før helgen. Her fra en strand i Tacloban.
SCANPIX
UOVERSIKTLIG: FN og myndighetene på Filippinene har fortsatt ikke skaffet seg total oversikt over skadeomfanget og behovet for hjelp etter den dødelige tyfonen Haiyan.
SCANPIX

— Vi hadde gjort klar en massegrav, og lastebilen sto klar med døde, men på grunn av skytingen kunne vi ikke fortsette, sier Alfred Romualdez, ordfører i byen Tacloban på øya Leyte, til nyhetsbyrået AFP.

Rettsmedisinere som var til stede, fikk beskjed av politiet om å trekke seg tilbake, skriver Aftenposten.

Forsinkelsen er et tilbakeslag for myndighetene som arbeider med å få samlet døde kropper etter tyfonen fredag. Situasjonen skaper bekymring for helsesituasjonen i området. Det er varme og regn og en sterk lukt fra likene, ifølge offentlige representanter.

- Ikke oversikt over skadeomfanget

FN og myndighetene på Filippinene har fortsatt ikke skaffet seg total oversikt over skadeomfanget og behovet for hjelp etter den dødelige tyfonen Haiyan.

— Det er fortsatt områder og øyer vi ennå ikke har kommet til og fått vurdert situasjonen. Vi har veldig mye ufullstendig informasjon, men vi kan ikke sitte og vente. Vi har god nok oversikt til å komme med en appell, sier Jens Laerke, talsmann for FNs samordningsorgan for nødhjelp (OCHA), i Genève.

Etter naturkatastrofer som tyfonen Haiyan er det en strøm av FN-organer og nødhjelpsorganisasjoner som strømmer til for å hjelpe. Koordinering av hjelpen er derfor en svært viktig oppgave, og det er dette OCHA har ansvaret for sammen med lokale myndigheter.

— Allerede lørdag hadde vi et team med kriseeksperter på bakken i Tacloban for å vurdere situasjon og etablere to baser, en på flyplassen og en inne i byen, forteller Laerke til NTB.

Skyter på hverandre

Ifølge talsmannen er den akutte hjelpen nå tilgjengelig, men utfordringene med å få hjelpen fram til tyfonofrene er enorm.

Soldater og væpnede menn skjøt mot hverandre i landsbyen Abucay like ved Tacloban i provinsen Leyte, meldte TV-stasjonen ANC onsdag morgen. Det blir samtidig meldt om omfattende plyndring av butikker og lagre med mat, vann og andre varer i området.

Offiserer i hæren har foreløpig ikke kunnet bekrefte skytingen, ifølge NTB.

Panikken brer seg blant filippinere som fortsatt mangler mat, vann og medisiner fem dager etter herjingene til en av tidenes kraftigste tyfoner.

Onsdag mistet åtte personer livet idet en folkemengde stormet et statlig rislager i byen Alangalan, 17 kilometer fra havnebyen Tacloban.

Stormingen førte til at deler av bygningen raste sammen.

Plyndrere døde

Mens noen av plyndrerne døde under bygningsmassene, greide andre å komme seg unna med 33.000 sekker, ifølge en talsperson for filippinske matmyndigheter, ifølge NTB.

— Hver sekk veier 50 kilo, så det må ha vært en del mennesker med på plyndringen, sier Rex Estoperez, talsmann for den statlige rishandelen til nyhetsbyrået AFP.

Både politifolk og soldater holdt vakt utenfor bygningen, men de ble overmannet av menneskemengden.

Soldater er sendt til Tacloban for å hindre at kaos og kriminalitet brer seg som følge av den svært vanskelige situasjonen.

Onsdag viste filippinsk fjernsyn bilder av soldater som skjøt i luften for skremme vekk plyndrere i byen.

Kan ikke tallfeste nordmenn

Utenriksdepartementet (UD) får fortsatt inn en jevn strøm av bekymringsmeldinger fra pårørende som ikke kommer i kontakt med sine slektninger i Filippinene.

Samtidig er det stadig flere nordmenn som har klart å ta seg ut av de berørte områdene og til hovedstaden Manila etter tyfonens herjinger .

— De er sterkt preget av det de har vært gjennom, og noen ønsker å komme seg hjem til Norge så fort som mulig. De får konsulær bistand fra den norske ambassaden, som har fått ekstra personell på plass i denne krisesituasjonen, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl i UD til NTB.

Departementet har ennå ikke mulighet til å tallfeste hverken antall henvendelser, antall nordmenn som har tatt kontakt eller hvor mange som ennå befinner seg i de tyfonrammede områdene.

— Dette er en enorm katastrofe og det vil nok være en uoversiktlig situasjon i noe tid fremover, sier Sehl.