Fonseka fikk ikke avlagt stemme da han tirsdag møtte fram i valglokalet fordi han ikke var å finne i manntallet.

— Vi vil arbeide for å få en rettslig kjennelse om denne kandidatens egnethet, for han er ikke kvalifisert til å bli erklært som kandidat, sa Sri Lankas utenriksminister Rohitha Bogollagama til journalister i Colombo tirsdag.

Fonseka betraktes som den eneste reelle utfordreren til sittende president Mahinda Rajapakse

De to hovedmotstanderne i presidentvalget på Sri Lanka er begge sikre på seier. Stor velgeroppslutning og strenge sikkerhetstiltak preget valgdagen.

Det var meldt om sporadiske voldsepisoder under tirsdagens valg, som var det første etter at krigen mot den tamilske LTTE-geriljaen ble avsluttet i fjor vår. Nå står de to som ledet krigen til seier, president Mahinda Rajapakse og general og tidligere hærsjef Sarath Fonseka, mot hverandre i kampen om presidentjobben.

— Vi vil vinne en stor seier, erklærte Rajapakse da han avga stemme sør på Sri Lanka tirsdag.

General Fonseka fikk på sin side ikke avlagt stemme. Da han møtte opp i valglokalet viste det seg at navnet hans ikke sto oppført i manntallet.

Flere opposisjonspolitikere advarte deretter folk mot å stemme på ham fordi de mente han ville bli diskvalifisert. Men valgkommisjonens president Dayananda Dissayanake gjorde det klart at kandidaturet uansett er gyldig og at han ikke ville bli diskvalifisert.

Lange køer

Over hele landet sto eldre kvinner og nonner, singalesere, tamiler, kristne og muslimer i kø for å stemme da valglokalene åpnet tirsdag morgen. Da stemmelokalene stengte klokka 16 (12.30 norsk tid), hadde mellom 70 og 80 prosent av de stemmeberettigede møtt opp. Noe resultat er ikke ventet før onsdag morgen.

Det fins ingen pålitelige meningsmålinger i landet, men observatører mener at de to lå jevnt før valget

Over 14 millioner srilankere har stemmerett. De kan velge mellom til sammen 22 kandidater i 11.000 valglokaler landet rundt, inkludert i de tamilske områdene.

68.000 politifolk og 250.000 valgfunksjonærer er utplassert for å sørge for at valget går så riktig og fredelig for seg som mulig.

Trass i de strenge sikkerhetstiltakene ble det meldt om fire mindre eksplosjoner i Jaffna helt i nord før valglokalene ble åpnet, men ingen ble skadd.

Bitter rivalisering

Rajapakse og Fonseka var allierte i kampen mot den tamilske opprørsgeriljaen, som endte med at LTTE ble knust etter nesten fire årtiers borgerkrig. Men bare måneder etter Tigrenes nederlag i mai røyk de uklar, og Fonseka bestemte seg for å stille mot Rajapakse i presidentvalget.

Valgkampen utviklet seg til en bitter og personlig rivalisering mellom de to hovedkandidatene etter at Fonseka beskyldte Rajapakse for å skyve ham til side og ta æren for seieren selv. Rajapakse på sin side beskyldte Fonseka for planer om statskupp.

En brokete allianse opposisjonelle med motstridende ideologier slo seg etter hvert sammen til støtte for Fonseka, utelukkende med det mål for øye å slå ut Rajapakse.

Søndag, to dager før valget, kunne Fonseka notere seg for enda en viktig alliert, da tidligere president Chandrika Kumaratunga ga ham sin støtte.

Minoritetenes valg?

Dersom singaleserne, som med 75 prosent av befolkningen er majoriteten i landet, deler sine stemmer likt mellom de to, kan det bli minoriteter som tamilene og muslimene som avgjør valget.

Tamilene utgjør 12 prosent av befolkningen, og for første gang på flere tiår kan de delta i et valg uten at LTTE dikterer hvem de skal stemme på.

Også i Vavuniya, der det var opprettet egne valglokaler for tamiler som ble internert i sluttfasen av krigen, var det stor tilstrømning av velgere.

En av tamilene, Kandaswamy Wellayanaram, gikk seks kilometer til fots fra leiren der han ble internert, for å stemme på Fonseka.

Sri Lankas myndigheter ble kraftig fordømt av FN og verdenssamfunnet for leirene, men nå er de internerte fri til å gå hvor de vil, og Wellayanaram var ivrig etter å delta og påvirke hvem som blir landets neste president.

Til tross for at krigen er slutt, har valgkampen vært skjemmet av en rekke voldsepisoder. Til sammen er fire mennesker drept, mens flere hundre er blitt såret.

IKKE OPPFØRT: Da General Fonseka møtte opp i valglokalet viste det seg at navnet hans ikke sto oppført i manntallet.
Scanpix