• Ingen diktator godtar et valgnederlag. Bare massedemonstrasjoner kan presse frem et regimeskifte, sier Aleksander Milinkevitsj.

I hjørnet står en gammel sovjetfane, i bokhyllen Lenins samlede verker. Fra dette skrivebordet leder professor Milinkevitsj kampen om presidentvervet — og for revolusjonen.

— Aldri før har motstanden mot regimet vært så stor. Folk er i ferd med å bli kvitt frykten, apatien og likegyldigheten, sier opposisjonslederen, som disse dagene er i en solid spagat:

Han stiller som kandidat i presidentvalget, og driver valgkamp. Samtidig har han allerede avskrevet det kommende resultatet som manipulert og ugyldig, og oppfordrer til massedemonstrasjoner på valgdagen. Håpet er at det samme skal skje her som i Ukraina i fjor:

— Til og med vestlige land sier allerede at valget ikke vil være rettferdig. Stemmene vil ikke bli talt opp, resultatet vil være en fullstendig falsifikasjon, sier professoren, som nå bare bruker valgkampen til å mobilisere.

— Bare folket ute på gatene kan få regimet til å forstå at de har tapt, sier presidentkandidaten, vel vitende om at president Lukasjenko har forbudt alle folkeansamlinger og lovet å slå hardt ned på demonstrasjoner valgdagen.

— Den som ønsker seg frihet må også ofre noe. Jeg håper det ikke går menneskeliv tapt. Vi vil være fredelige, men styresmaktene vil prøve seg med provokasjoner, tror fysikkprofessoren, som sier han «elsker Norge», etter et mangeårig samarbeid med den norske Helsingforskomiteen.

Han venter at Lukasjenko vil bli tilkjent 78 prosent av stemmene, «selv om han egentlig får under halvparten». Selv forventer han om lag 6 prosent i det offisielle resultatet.

— De vil ikke våge å gi meg andreplassen, sier 58-åringen.

Han innrømmer glatt at opposisjonen ikke har et spesielt fyldig program.

— Vi står sammen om å fjerne Lukasjenko og innføre demokrati. Deretter vil vi holde frie parlamentsvalg og kjempe med demokratiske midler, sier Milinkevitsj.