Like før klokken 18 søndag sa Sjevardnadse til georgisk tv at han hadde levert inn sin avskjedssøknad. Georgias «fløyelsrevolusjon» var et faktum.

— Jeg drar hjem, sa Sjevardnadse til fjernsynsstasjonen. Da han ble spurt om hvem som skal ta over etter ham, svare han:

— Det er ikke min sak.

Ut av landet

I går kveld ble presidentens eskortert ut til flyplassen i Tbilisi, der hans eget presidentfly sto klart til å frakte ham ut av landet.

Opposisjonsledere sier at 39 år gamle Nino Burdsjanadse, en av Georgias få kvinnelige politikere som er president for det avgående parlamentet, vil fungere som statsleder etter Sjevardnadses kapitulasjon.

Avskjedssøknaden fra den 75 år gamle presidenten kom like etter at den russiske utenriksministeren Igor Ivanov varslet at forhandlingene var over og at han var på vei hjem. Ivanov hadde flere møter med både opposisjonen og Sjevardnadse i løpet av gårsdagen.

Ordkrig

Hele dagen var gatene i Tbilisi fulle av dansende, syngende og feirende mennesker, som åpenbart var sikre på seier mens ordkrigen mellom presidenten og opposisjonen bølget frem og tilbake.

— Dagen i dag er avgjørende. Folket må ta makten. Tusenvis av mennesker må gå til innenriksdepartementet og overta bygningen, sa opposisjonsleder Mikhail Saakasjvili til folkemassene som på formiddagen samlet seg foran parlamentsbygningen i Tbilisi.

Han oppfordret de rundt 60.000 demonstrantene til å ta kontroll over innenriksdepartementet og den statskontrollerte fjernsynskanalen, som han mener sender «antistatlig» propaganda.

- Tiden er ute

Tidlig på ettermiddagen sa Sjevardnadse at han er åpen for å fremskynde valget på ny president.

— Jeg er klar for dialog hvis dere ønsker det til å diskutere muligheten for å avholde et tidlig presidentvalg, samt valg på ny nasjonalforsamling, uttalte Sjevardnadse på fjernsyn. Betingelsen var imidlertid at demonstrantene fjernet seg fra den okkuperte parlamentsbygningen.

Men Saakasjvili nektet å ta imot president Sjevardnadses tilsynelatende utstrakte hånd.

— Tiden er ute. Det er for sent for videre samtaler, sa Saakasjvili, og ba tusenvis av demonstranter marsjere mot president Eduard Sjevardnadses bolig i utkanten av Tbilisi.

— Hvis dere er enige, la oss marsjere til presidentboligen, sa Saakasjvili.

— Ja! Ja!, ropte folkemengden tilbake.

Utsatt

Men like etterpå utsatte Saakasjvili demonstrasjonen. Ifølge nyhetsbyrået Reuters var begrunnelsen at Saakasjvili ville gi presidenten mer tid til å gå av.

— Vi må vente i en time. Vi må la ham beholde æren og være i sikkerhet. Vi må la ham ta beslutningen selv, sa Saakasjvili til tusenvis av demonstranter utenfor parlamentet.

I helgen har det knyttet seg stor spenning til hvilken side hæren ville komme til å støtte. Men også i går forble situasjonen rolig.

Mellom 300 og 400 soldater fra spesialstyrkene gikk i løpet av dagen over til opposisjonens rekker.

— Vi skulle beskytte innenriksdepartementet, men vi ville ikke, sier soldaten Gotja til nyhetsbyrået TT.