Folkepartiet har markert seg sterkt med sin innvandringsfiendtlige politikk, og i valgkampen har partiet tatt til orde for en lovendring som vil bety at innvandrere blir kastet ut av landet hvis de gjør seg skyldige i alvorlig kriminalitet.

Partiet får en oppslutning på 28,8 prosent, en framgang på 2,1 prosent, viser prognoser som ble presentert på sveitsisk fjernsyn etter at valglokalene stengte søndag kveld.

Vil holde Sveits utenfor EU

Hvis prognosene slår til, vil Folkepartiet vinne seks nye mandater i den sveitsiske nasjonalforsamlingen.

– Jeg er veldig fornøyd, sier Folkepartiets president Ueli Maurer, som sier Folkepartiet nå vil konsentrere seg om arbeidet for å holde Sveits ute av EU.

Folkepartiet ledes av den karismatiske milliardæren Christoph Blocher, som nå vil bli styrket i landets regjering. Men han må uansett dele makten med de tre største partiene, ettersom Sveits danner regjering etter formannskapsprinsippet.

Svarte får

Årets valgkamp oppfattes som usedvanlig krass, og to uker før valget endte det med voldelige sammenstøt mellom demonstranter og politi i Bern. Demonstrantene viste sin misnøye med en provoserende ny plakat fra Folkepartiet.

Plakaten viser partiets maskot – en hvit geit – som sparker et svart får ut av landet. Det er også lagd et dataspill i samme stil.

Her spiller du den hvite geita, og du får poeng hver gang du sparker ut et svart får som prøver å komme seg inn i landet. Hvis du klarer å stoppe venstresidens busslass med svarte får, bevilges du bonuspoeng.

Grønn framgang

Sosialdemokratene bygde mye av sin valgkamp på sin motstand mot Folkepartiets lovforslag. Ifølge prognosene vil dette partiet bli valgets store taper med en oppslutning på 19,1 prosent. Dette er en tilbakegang på 4,2 prosent og vil innebære at partiet mister ni seter i nasjonalforsamlingen.

Sosialdemokratene har tapt mange stemmer til De grønne, som ønsker en langt strengere klimapolitikk. De grønne ligger an til å gjøre et godt valg, med fire nye mandater og en oppslutning på 9,5 prosent.

Men partiet ligger fortsatt under sperregrensa på ti prosent for deltakelse i regjeringen.

For de største sentrumsorienterte partiene ligger det an til små endringer. Prognosene gir 15,9 prosent av stemmene til Fridemokratene, en svak nedgang fra 2003. Kristeligdemokratene står med 14,6 prosent av stemmene.