I Bagdads strengt bevoktede grønne sone hvor regjeringsbyggene ligger, var president Jalal Talabani og statsminister Ibrahim Jaafari to av de første til å stemme.

– Jeg stemte «ja», og jeg oppfordrer alle irakere, uavhengig av hvilken etnisk eller religiøs tilknytning de har, til å stemme for grunnloven, sa kurderen Talibani.

Resultatene av folkeavstemningen kan bli klart allerede søndag, ifølge sjefen for valgkommisjonen Hussein Hendawi.

Væpnede menn skjøt mot flere avstemningslokaler sør i Bagdad lørdag morgen, men det var ikke meldt om skadde. Myndighetene frykter uro i forbindelse med avstemningen og det er derfor innført strenge sikkerhetstiltak over hele landet. Blant annet er grensene stengt, og det er innført strenge våpenrestriksjoner. Sivile får ikke lov å bære våpen, og det er så godt som forbudt å kjøre privatbiler lørdag. Portforbudet er forlenget, og irakerne er i tillegg gitt fire dager sammenhengene fri.

15,5 millioner stemmeberettigede irakere er blitt oppfordret til å gå til valglokalene lørdag.

Alle velgere vil bli sikkerhetssjekket, og utenfor valglokalene er det væpnede vakter. Mer enn 100.000 irakiske politifolk og soldater skal beskytte de mer enn 6.000 valglokalene. Styrker fra USA og andre land er i beredskap hvis opprørerne angriper. Avstemningslokalene stenges klokka 17.00 lokal tid, men kan holdes oppe lenger dersom uro bryter ut.