Folk i Tbilisi ble i går igjen vekket av smell fra det mange trodde var russiske bomber og nyhetsmeldingen om at en radar på fjelltoppen Makhata var blitt truffet, bare to hundre meter fra nærmeste boligblokk. Ansatte ved radaranlegget avkreftet imidlertid at det hadde vært noe angrep der.

Ryktene svirrer og stemningen er anspent etter et nytt døgn med meldinger om russiske flyangrep mot Gori og Kodori-dalen, hvor det er frykt for at abkhasiske og russiske styrker vil gå til angrep.

På busser og gater snakker folk sammen om hva de neste ukene vil bety, og om hvor mye de vil måtte lide hvis krigen fortsetter.

— Stemningen er mest antirussisk. Men noen, de som har sønnene sine i militæret, er redde, sier Tamara, lærer ved det statlige universitetet i Tbilisi.

Mange politikere prøver å appellere til folks patriotisme og ser det som nå skjer som en gjentagelse av Sovjetunionens angrep i 1920.

— Vi må bestemme oss, skal Georgia fortsette å eksistere i fremtiden? sa parlamentspresident Davit Bakradze søndag.

Hans forgjenger Nino Burdsjanadze, som var med på å lede roserevolusjonen i 2003 var like formanende:

— Nå er det opp til oss å stå imot russerne.

Beroliger

Både Innenriksdepartementet og Justisdepartementet har opprettet egne informasjonstelefoner som folk kan ringe. Veiene som går fra øst til vest gjennom landet åpnes nå i korte perioder.

Statsminister Lado Gurgenidze beroliget folk med at gass og strøm fungerer normalt, og økonomiminister Eka Sharashidze forsikret om at den russiske bombingen av den viktige havnebyen Poti lørdag ikke vil hindre landets forsyninger av korn og andre varer. Imens var det meldinger om nye russiske flyangrep i Kodori-dalen natt til i går, en bit av Abkhasia som er under georgisk kontroll. Abkhasia har mobilisert tusen reservister og mange tror det kan komme et angrep snart og spre konflikten til to fronter.

Bryllup utsatt

Et nygift georgisk-amerikansk par er blant utlendingene som rammes i den hektiske evakueringen som nå pågår. De giftet seg i juni, men må avlyse bryllupsseremonien, som skulle vært til helgen i idylliske Borjomi, som en gang forsynte hele Sovjetunionen med mineralvann.

— Den amerikanske ambassaden ringte klokken fem om morgenen søndag og ba oss bli med to busser som skulle til Jerevan senere på dagen. Krigen avbryter alt, sier Juliette Zaiser (55), som kom til Georgia for datterens bryllup, men nå må komme seg ut av landet.

Mange i Tbilisi har begynt å ta penger ut av banken, og at noen har blitt bedt om å vente noen dager hvis det dreier seg om utenlandsk valuta. Informasjonssjef Sopho Balavadze i Bank of Georgia vil ikke svare på om banken har begynt å merke pågang fra folk som vil ta ut pengene sine.

— Men hver kunde bestemmer selv, og hvis man vil ta ut pengene kan man gjerne det, sier hun.

Ragnar Skre er norsk frilansjournalist bosatt i Tbilisi.

(Bergens Tidende / Aftenposten)