Myndighetene hevet tirsdag portforbudet i dalen slik at innbyggerne kunne komme seg ut, opplyser Khushal Khan, Islama-bads representant i Swat-dalen.

Khan oppfordrer folk til å flykte fordi Taliban-styrker herjer i området.

– De legger blant annet ut miner. Våre sikkerhetsstyrker kan bli nødt til å reagere, sier Khan.

Han opplyser at Taliban-styrker har infiltrert fem bydeler i Mingora, den viktigste byen i Swat-dalen, og angrepet pakistanske sikkerhetsstyrker og offentlige bygg.

En offensiv fra sikkerhetsstyrkene kan være nært forestående, mener Khan, og han oppfordrer derfor sivile til å forlate regionen.

Usikkert antall flyktninger

Til tross for at Khan senere trakk oppfordringen tilbake, pakket store menneskemengder sammen det aller nødvendigste og reiste fra Swat-dalen tirsdag.

Hvor mange som har flyktet, er usikkert. Tallene varierer fra noen hundre til flere tusen. Pakistans informasjonsminister Mian Iftikar Hussain sa imidlertid tirsdag ettermiddag at så mange som en halv million mennesker kan komme til å flykte.

– Vi forbereder seks leirer for å huse alle som flykter fra Swat-dalen de nærmeste dagene, sier Hussain.

Mohammad Karim er en av dem som har bestemt seg for å reise.

– Jeg tar med meg familien til Peshawar. Om det bryter ut kamper, er det ingen her som vil forsvare oss, sa Karim, som lette etter en buss som kunne frakte han og familien ut av Mingora.

Kritikk av fredsavtale

Islamabad ble i april enig med Taliban om å innføre sharialover i Swat-dalen i bytte mot en fredsavtale.

Pakistan måtte tåle hard kritikk internasjonalt for å ha inngått avtalen, og den siste uken har kampene blusset opp igjen.

I slutten av april satte Taliban i gang en offensiv som førte dem inn i Buner-regionen, kun ti mil fra hovedstaden Islamabad. Denne offensiven ble senere stanset av pakistanske soldater, og Taliban ble presset tilbake.

Analytikere peker på at president Ali Asif Zardari er under press fra USA, og at han med et oppgjør med Taliban i Swat-dalen kan oppnå sårt tiltrengt godvilje fra Washington.

DEMONSTRERER mot Taliban.
MOHSIN RAZA