Det skapte stor oppstandelse og ikke minst bestyrtelse da det kom frem at selskapet Degussas, som skulle levere impregnering til de 2700 betongplatene som skal utgjøre minnesmerket i Berlin, hadde en mørkere fortid enn det mange var klar over.

Et av Degussas datterselskaper var nemlig leverandør av giftgassen Zyklon B som ble brukt til tilintetgjøringen av millioner av jøder i de nazistiske masseutrydningsleirene under Hitlers nazi-velde.

Da søkelyset ble satt på denne problematikken, endte det med at Degussa ble fratatt ordren i helgen. Impregneringslakken skulle beskytte Holocaust-minnesmerket mot grafitti. En avgjørelse mange støttet, men som nå møter sterk motstand fra arkitekten bak minnesmerket.

— Holocaust-minnesmerket kan bli underminert av politisk korrekthet, skriver den amerikanske arkitekten Peter Eisenman i et innlegg i den velrenommerte tyske ukeavisen Die Zeit.

— Hvis prosjektet hadde blitt påbegynt I den ånd som nå truer med å overta det hele, hadde jeg aldri deltatt, skriver Eisenman.

— I det vi fratar Degussa retten til å delta, tillater vi at fortiden gjør oss blinde for hva som har hendt siden den gang.

Eiseman roser roser Degussa for at de nettopp har forholdt seg til sin historie og vært en av forkjemperne for at oppreisning og erstatning til bl.a. tvangsarbeidere i de tyske konsentrasjonsleirene.

STRID: Peter Eiseman er arkitekten bak Holocaust-minnesmerket som nå bygges i Berlin.
SCANPIX