– Vi møtes her ved havet der den forferdelige katastrofen skjedde, sa sjømannspresten til de omkring 30 personene på stranden.

Det var sjømannspresten Thorbjørn Holt som åpnet seremonien på stranden Sands of sounds beach rett utenfor Lerwick på Shetland. Fra stranden er det utsikt utover havet. I landskapet rundt er det spredte hus og grønne, forblåste sletter.

Sorg og glede

Han snakket om usikkerheten rundt de tre omkomne som er funnet og som ennå ikke er identifisert, de fem som fortsatt kan være om bord på fartøyet og samtidig gleden over de sju som ble reddet.

Vind, bølger og tåke denne søndagsformiddagen satte en riktig ramme for den gripende seremonien. Flere måtte la seg trøste og støtte da de la roser ned ved vannkanten til minne om sjømennene.

– Rosene har forskjellig farge og vi har forskjellige følelser i forbindelse med det som har skjedd. Roser er glede og sorg, og representerer de blandede følelser vi føler nå, sa sjømannspresten.

Framtiden

Befolkningen på Shetland lever tett med havet og de har tradisjon med å ta vare på dem som rammes av ulykker. Lørdag kom det folk inn til Lerwick hotell med blomster. Noen få hadde også funnet veien ut til minneseremonien og Sands of sounds beach.

Rederiets personalkonsulent Erhard Hermansen leste fra Johannes-evangeliet, kapittel 10, vers 4 og 28,9, en tekst som blant annet sier at folk er i Guds hånd uansett hva som skjer.

Med på seremonien var direktør Trond Myklebust i rederiet Bourbon Offshore. Matros Egil Hafsås som lørdag kveld fortalte om den dramatiske hendelsen torsdag i havet utenfor Shetlandsøyene var også til stede.

Matrosen sto på dekk da «Bourbon Dolphin» begynte å krenge mot babord og til slutt la seg så hardt over at han måtte gå på skutesiden før han skled ut i havet. Den erfarne sjømannen skjønte raskt hva som var i ferd med å skje og sørget for redningsvest til seg selv og to av lærlingene om bord. De hektet seg alle til en container som fløt forbi, noe som trolig reddet dem.

– Jeg klarer liksom ikke å sitte her og slippe løs følelsen av å være berget. Det var jo folk igjen i båten som ikke kom seg ut. De er der ennå, fortalte matrosen som var sterkt preget av opplevelsen.

Kroppene

Etter minneseremonien på stranden var det planlagt å reise ut med fly der båten ligger.

– Det å se båten er en del av det å komme seg gjennom det som har skjedd. Det har også med framtiden å gjøre, sa Myklebust etter seremonien.

De tre omkomne er brakt inn til Shetland og vil bli flydd til Norge så snart det lar seg ordne. Flere etterlatte og overlevende vil trolig reise hjemover igjen søndag. Andre av de etterlatte har ytret ønske om å bli på Shetland en stund for å være i nærheten når redningsmannskap går inn i båten for å se etter de fem som fortsatt er savnet.

– Vi blir her for å være til støtte for de etterlatte. Det er opp til dem hva som skjer i dagene framover og hvor lenge vi blir her, sier rederidirektøren.

I SORG: Pårørende og overlevende kastet i dag blomster på sjøen under minnemarkeringen for «Bourbon Dolphin»-forliset. MMSFOTO: TOR OLAV MØRSETH
HÅPER FREMDELES: Noen av de etterlatte vil bli på Shetland til redningsmannskap går inn i båten for å se etter de fem som fortsatt er savnet.
scanpix