Han passer godt på å ikke bli nonsjalant, Barack Obama.

Med en knapp uke igjen terper han på det samme budskapet slik han har gjort det nå i snart to år: Forandring og håp for fremtiden. Og han minner sine tilhengere om at det ikke er over før stemmene er avlagt og talt.

— Dere må ikke falle for fristelsen! Vi må jobbe hardt. Vi har ikke et minutt å miste! sa han til publikum her i ishallen i Pittsburgh mandag kveld.

Men Obamas velgere klarer ikke å holde forventningene i sjakk og pokeransiktet på plass like godt som kandidaten. Mange gråt da han talte. Noen danset. Marylin Detwiler (73) måtte stadig vekk ta av seg brillene og tørke øynene.

— Jeg har opplevd mange valg, sier hun. - Men dette er noe helt spesielt, dette er stort. Det er som Kennedy, sier Marylin.

Vi står ute i gangen etter at Obama har forlatt scenen. Hver gang Marylin sier senatorens navn begynner tårene å trille på nytt.

Søsteren Carol Frye (76) er litt mer kul. Men også hun føler seg sikker nå.

— Obama vinner nå. Det er jeg sikker på, sier hun.

Halsbrekkende innspurt

Det var dagens andre kampanjestopp og Barack Obama var tydelig sliten.

Han ser flere år eldre ut enn han gjorde på denne tiden i fjor, da han fortsatt var en outsider som ingen helt trodde skulle komme så langt.

Både Obama og McCain er i gang med en halsbrekkende siste innspurt gjennom statene som fortsatt står og vipper - Ohio, Virginia, Florida, Missouri, Indiana, Nevada og Colorado.

McCain har heller ikke gitt opp Pennsylvania, til tross for at en del kritikere mener han kaster bort tiden sin her, hvor Obama nå leder med 11 prosentpoeng ifølge realclearpolitics.com.

Den siste ukens taler før valget har Barack Obama og Joe Biden kalt for «closing arguments», et uttrykk fra rettssalen når advokaten presenterer sin sak for juryen.

I Pittsburgh hentet Obama frem budskapet fra gjennombruddstalen sin til demokratenes landsmøte i 2004 om å samle USA.

— Det finnes ikke noen ekte og falske deler av dette landet, sa han, en replikk som henviser til Sarah Palins bruk av frasen «det ekte Amerika».

— Det finnes ikke noen byer eller steder som er mer pro-USA enn andre. Det finnes ikke et rødt og ett blått USA, det finnes bare ett United States of America, sa Obama.

Samlende

Budskapet om at han vil samle nasjonen og være president for alle amerikanere er sentralt i talene til både Obama og hans visepresidentkandidat Joe Biden i siste fase av valgkampen.

Biden sa i Florida i går at dersom de vant ville de «strekke ut en hånd til alle i hele det politiske spekteret». Dette er et populært budskap til mange amerikanere som er lei av bitter krangling mellom partiene. Men når kandidatene kommer til makten, er det ofte vanskelig å holde løftene om samling: George W. Bush brukte nesten identiske argumenter i sin valgkamp i 2000, men har ikke klart å være en mindre splittende skikkelse enn det Bill Clinton var før ham.

Vinnende disiplin

Som det ledende partiet kan Obama og Biden tillate seg å være mer positive, og bruke mindre tid på angrep.

Obamas tale i Pittsburgh viste også en kandidat med en usedvanlig sterk disiplin til budskapet sitt.

Det er disiplin i alle ledd som har brakt Obama så nærme mållinjen at mange nå mener han umulig kan tape; både når det gjelder måten han har stått fast på det enkle budskapet om forandring, og måten kampanjen hans har vært organisert.

Senatoren har mer penger og mer bakkemannskaper enn noen kandidat i historien. En hær av Obama-ansatte og frivillige tråkker i disse dager rundt og passer på at alle amerikanere blir kontaktet. I Virginia, en av de store statene som Obama ser ut til å kunne stjele fra republikanerne, har halvparten av statens fem millioner innbyggere blitt kontaktet personlig av Obama-kampanjen.

Obama = Karl Marx

Barack Obamas angrep på John McCain er også færre og mildere. Her i Pittsburgh minnet Obama, som han ofte gjør, publikum om at McCain var en dekorert krigshelt. Han ga ham også ros for hans motstand mot tortur, til litt uentusiastisk applaus, før han brukte taktikken som har vært så effektiv til nå: å binde McCain fast til den upopulære Bush.

— Vi har ikke råd til fire år til av det samme, ropte Obama.

Dette er kanskje det mest effektive og gjenkjennelige slagordet i hele valgkampen.

John McCain har på sin side fokusert på skatter og avgifter, og bruker enhver anledning til å kalle Obama en sosialist.

McCain satser på at Obamas uttalelse om at det var greit å «spre rikdommen» vil falle i dårlig jord hos mange amerikanere.

— Obama vil spre rikdommen. Det betyr at han vil ta penger ut av lommen din og gi dem til noen andre, sa McCain på et valgmøte i Ohio mandag.

I et intervju med en TV-stasjon i Florida i helgen leste ankerkvinnen opp et sitat fra Karl Marx, og spurte Joe Biden om Obama ikke var en marxist.

— Er dette seriøst? Tuller du? Sa en forbløffet Biden.

Det gjorde hun ikke.

marita aarekol
marita aarekol