Reykjavik: Luftrommet over store deler av Nord-Europa kan bli stengt torsdag som følge av askeskyen fra vulkanutbruddet på Island. Statsminister Jens Stoltenberg sitter fast i New York.

Avinor utvidet onsdag kveld stengningen av luftrommet i Norge til Finnmark, Vestlandet og deler av Østlandet, og i Sverige ble luftrommet nord for Luleå stengt. Torsdag frykter Avinor at hele Norge blir stengt for flytrafikk.

Statsminister Stoltenberg og hans følge satt onsdag kveld fast på flyplassen Newark utenfor New York på grunn av kanselleringer og forsinkelser som følge av utbruddet, mens hans stab undersøkte alternative reiseruter for å komme hjem.

Fra Reykjavik meldes det at man må regne med at luftrommet over Finland, det nordvestlige Russland samt deler av Storbritannia og Danmark kan bli stengt torsdag. I Skottland er flytrafikken allerede innstilt, og det er også innført restriksjoner nord i Finland.

Skottland

Allerede natt til torsdag ble det innført restriksjoner på flytrafikken over det nordlige Skottland, og på morgenen kom meldingen om at lufthavnene i Edinburgh, Glasgow og Aberdeen er stengt. Britiske myndigheter regner med at askeskyen forflytter seg sørover i løpet av dagen.

Avinor opplyste torsdag morgen at all trafikk på Vestlandet og nord for Trondheim er innstilt. Det samme er rutene til Storbritannia, mens trafikken mellom Østlandet og Værnes og sør— og østover ut fra Gardermoen går foreløpig som normalt.

Aske fra vulkaner kan suges inn og ødelegge turbinene i jetmotorer og i verste fall få motorene til å stanse.

Det var under Eyjafjallajökullen at det tidlig onsdag morgen var et kraftig vulkanutbrudd som førte til oversvømmelser i flere elver og en opp til elleve kilometer høy sky av aske som etter hvert drev østover i retning Norge.

Den internasjonale flytrafikken til og fra Island er ikke berørt fordi hovedflyplassen på Keflavik ligger vest for vulkanen, mens flytrafikk nord og øst for utbruddet på øya er stanset.

20 ganger sterkere

Utbruddet er det andre på mindre enn en måned i Eyjafjallajökull-området. Det første, 21. mars, var over tidligere denne uka. Rett etter kom det nye utbruddet, som er ti til 20 ganger sterkere.

— Vi har to kraftige flommer som kommer fra smeltingen av isbreen Eyjafjallajökull, sier den lokale polititalsmannen Rögnvaldur Olafsson.

Flommende vann og is fører til at vannstanden har økt med en til to meter i to store elver som renner sørover og ut i havet.

For å hindre at flommen ødelegger brua over elva Markafljot på ringveien rundt Island, er veien stengt på tre steder for å slippe vannet gjennom.

I løpet av natten etter utbruddet ble de 700 til 800 menneskene som bor i det berørte området, evakuert. Mange av dem ble innlosjert av Røde Kors i Hvolsvellur, som er nærmeste tettsted.

Norske evakuert

Blant dem som ble evakuert onsdag kveld, var generalsekretær Kristin Krohn Devold i Den Norske Turistforening (DNT). Sammen med en gruppe på ti fra DNT og Norges ambassadør på Island, Margit F. Tveiten, befant hun seg på en av hyttene til den islandske turistforeningen.

— Jeg står bare noen kilometer fra utbruddsstedet og ser hvit røyk stige opp som fra en trykkoker. Innimellom er det gule svovelskyer som avløses av svart tåke og haglskurer, fortalte Krohn Devold til NTB tidligere på kvelden.

Islandsk radio melder at en 500 lang sprekk åpnet seg på toppen av krateret. Lavaen førte til rask smelting av deler av isbreen, og på bare en halv time var jordene til en gård nedenfor vulkanen dekket av vann og søle.

Den store frykten på Island er at utbruddene skal føre til et utbrudd i Katla under Myrdalsjökull, slik det alltid tidligere har skjedd etter utbrudd i Eyjafjall. Et slikt utbrudd vil kunne føre til en enorm flom i de sørlige delene av landet.