— Pasienten er sengeliggende og er under observasjon. Våre kolleger i EU har anslått at omsetningssvikten ligger rundt 30 prosent, og det vil jeg tro stemmer for Norge også, sier reisebransjedirektør Rolf Forsdal i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon til Dagbladet.

En ringerunde avisen har gjort til de største turoperatørene viser at flyangsten fører til blant annet dumping av Syden-turer til under 1000 kroner. Saga solreiser har opplevd en nedgang på mellom 25 og 30 prosent siden terrorangrepene, mens Star Tour anslår den til 10-15 prosent.

Prisma Tours har på sin side varslet permisjoner mellom 10 til 20 av sine 83 ansatte. Nordmanns-reiser i Bergen har allerede permittert tre av 14 ansatte, mens de 12 ansatte i Oslo reisesenter fikk varselet mandag.

Star Tour kutter 16 årsverk, tilsvarende 10 prosent av staben.

— Vi har redusert antall reiser. Nå må vi reduserer kostnadene ytterligere. Dermed blir det kutt på personalsiden, sier informasjonssjef Lena Petersson til Nettavisen.

Saga solreiser har ikke sendt ut permitteringsvarsel, men vurderer situasjonen fortløpende, ifølge salgssjef Marie-Anne Zachrisson.

— Vi prøver å se hvor vi kan spare penger, sier hun.

Reisebransjedirektøren velger å forbli optimist på selskapenes vegne.

— Vi vet av erfaring, blant annet fra Gulfkrigen, at når ting begynner å normalisere seg, så er den oppadgående kurven ganske bratt, sier Forsdal.