Flyktninghjelpen og 24 andre organisasjoner har utarbeidet en rapport som ble lagt frem i Kampala fredag. Der slår de i bordet overfor president Museweni og ber ham ta et skikkelig initiativ for å få slutt på krigen.

Haster

— Vi mener dette er det riktige tidspunktet for å rette søkelyset mot Uganda. President Museweni er nylig gjenvalgt og det er på tide at han konsentrerer seg om situasjonen i Nord-Uganda, sier generalsekretær Tomas Colin Archer.

— Vi ønsker at han beskytter dem som bor i leirene bedre og utvider sikkerhetssonene, slik at de kan dyrke sin egen mat rundt leirene. Det er en skam at de må leve på matrasjoner fra utenlandske givere på grunn av krigssituasjonen, sier han. I dag får 800 000 mennesker mat fra hjelpeorganisasjoner.

— Det er vanskelig å forstå at den såkalte Herrens frigjøringshær kan fortsette sine herjinger?

— De kaller seg Herrens soldater, men det er ikke mye kristent ved dem. Dette er en liten kriminell gjeng på noen hundre barnesoldater som har holdt 1,8 millioner mennesker som gisler, sier Archer.

— Bør Norge stanse hjelpen til Uganda, som er et stort samarbeidsland?

— Vi mener at hjelpen bør gå via frivillige hjelpeorganisasjoner til flyktningene og vi mener det er riktig å redusere hjelpen til staten. Et slikt press, pleier å hjelpe, sier Archer.

Kidnapping

Rapporten om forholdene i Nord-Uganda ble overlevert til FN i går.

— Fortsatt blir barn kidnappet og kvinner voldtatt i leirene. Derfor er det så viktig å få bedre beskyttelse og større sikkerhetssoner, sier den stedlige representanten for Flyktninghjelpen, Magnhild Vasset på telefon fra Kampala.

— I øyeblikket opererer geriljahæren i Kongo og Sudan, men vi frykter at når regntiden kommer i månedsskiftet mars-april, vil de øke sin aktivitet i Nord-Uganda igjen, sier Vasset. FNs leder for krisearbeid, Jan Egeland, skal etter planen komme til Uganda i slutten av mars. Flyktningrådet håper det vil føre til et større FN-engasjement. Egeland har tidligere kalt denne konflikten en av verdens mest neglisjerte, humanitære katastrofer.

Lederen av LRA, Joseph Kony og hans nærmeste offiserer er ettersøkt som krigsforbrytere av den internasjonale straffedomstolen ICC. Hæren i Uganda har imidlertid ikke klart å fange ham hittil og alle forsøk på forhandlinger har vært mislykkede.

HERJES AV KRIG: Herrens frigjøringshær dreper og voldtar i Nord-Uganda. Nå etterlyser hjelpeorganisasjonene større innsats fra president Museweni. En ung mor og barnet hennes er blant dem som får hjelp på et rehabiliteringssenter for barnesoldater. FOTO: EPA/SCANPIX