Denne uken har flyktninger fra Øst-Timor stemt for om de ønsker å bli værende på Vest-Timor eller vil vende tilbake til Øst-Timor. Indonesiske myndigheter opplyste lørdag at et overveiende flertall ønsker å bli, men FN mistenker proindonesisk milits for å ha gjort det umulig for flyktningene å gi uttrykk for hva de i virkeligheten vil. Kun 1.500 av cirka 100.000 personer ønsker å vende hjem, ifølge foreløpige valgresultater. Endelige resultater er ikke ventet før om to uker.

FNs administrator på Øst-Timor, Sergio Vieira de Mello, sa lørdag at stemmegivningen ikke nødvendigvis reflekterer flyktningenes ønsker. Indonesia avviser imidlertid anklagene.

Cirka 100.000 mennesker som måtte flykte fra militsangrep på Øst-Timor i 1999, lever fremdeles i flyktningleirer i Vest-Timor hvor pro-indonesisk milits styrer. FN antar at ikke mer enn 10 prosent av flyktningene ønsker å bli værende på Vest-Timor og det er mistanke om at flyktningene ikke har tort å stemme annerledes på grunn av skremselspropaganda om Øst-Timor og frykt for militsen.

Øst-Timor er nå under FN-styre etter at innbyggerne stemte for uavhengighet i 1999. I slutten av året ventes det at den tidligere portugisiske kolonien får status som uavhengig stat. Øst-Timor ble i 1975 invadert av Indonesia som styrte landet med jernhånd i 23 år.

FN har ingen bistandsarbeidere på Vest-Timor etter at tre tjenestemenn ble drept av pro-indonesiske gjenger.

NTB