— Å være homofil i Romania er slitsomt. Du opplever mye press og negative holdninger, sier Madalina Stoica.

Hun kommer opprinnelig fra den lille byen Cumpulung-Muscel sør i Romania, men de siste tre årene har Bergen vært hjembyen hennes.

— Det er lettere å leve i et homofilt forhold i Norge. Man kan være mer åpen her, sier Stoica.

Da hun bodde i Romania ville hun ikke drømme om å vise følelser offentlig sammen med kjæresten sin.

— Da kunne vi risikert å bli slått ned.

Verre for menn

Frem til 2001 risikerte man fem års fengsel for å være homofil i Romania. Slik er det ikke lenger, men rumenske homofile har fortsatt ingen rettigheter.

— Det hadde vært fint om vi kunne inngå homofilt partnerskap også i Romania, slik som man kan her i Norge, sier Stoica.

Det er det imidlertid ikke så mange rumenere som er enige i.

— Undersøkelser viser at 59 prosent av befolkningen mener at homofili er galt, og at homofile ikke bør få ha slike rettigheter, forteller Stoica.

Hun tror mange homofile i Romania lar være å komme ut av skapet fordi de er redde for hvordan samfunnet vil reagere, og redde for å sette seg selv i fare.

Selv om det var verre før homofili ble lovlig, er det fortsatt mange homofile rumenere som blir utsatt for vold.

— Men det er verre for menn, sier Stoica.

Selv var hun ikke redd for å bli utsatt for vold da hun sto frem som homofil.

— Jeg ville slått tilbake, sier hun.

Skadet av røykbombe

Stian Antonsen er leder for Internasjonalt utvalg i organisasjonen Skeiv Ungdom. Han har hatt en del med homofile i Øst-Europa å gjøre, blant annet gjennom et besøk til Latvia.

— I Latvia risikerer homofile å bli utsatt for vold, og å miste jobben. Derfor er det mange som ikke tør å stå frem som homofile, sier Stian Antonsen.

— 90 prosent av befolkningen i Latvia sier at de ikke kjenner noen som er homofile, men det gjør de nok, sier Antonsen.

Han deltok selv under homoparaden i Riga i vår. Det var ikke en hyggelig opplevelse. Nynazister og kristne fundamentalister i en organisasjon kalt «No pride» kastet røykbomber på paraden. En jente ble skadet.

Denne typen reaksjoner på homoparader er ifølge Antonsen ikke uvanlig i Øst-Europa.

— Har du sett en Øst-Europeisk homoparade, har du sett alle. De fører ofte til kasting av tomater og steiner.

Spania og Belgia best

Religionsforsker Dag Øistein Endsjø ved Universitetet i Bergen forklarer motstanden mot homofili flere steder i Øst-Europa med stor utbredelse av gammeldagse, kristne forestillinger.

— I både ortodokse, katolske og protestantiske land som Russland, Romania Polen og Latvia er slike holdninger spesielt utbredt, sier han.

Land som er sterkt preget av katolisisme trenger ikke nødvendigvis å være konservative overfor homofile.

— Spania og Belgia, som er blant de mest liberale landene når det kommer til homofili, er jo begge katolske land, sier Endsjø.

I begge disse landene har homofile par rett til å både gifte seg og adoptere.

— De katolske landene som er nærest knyttet til pavekirken og Vatikanstaten, som systematisk undertrykker flere grunnleggende menneskerettigheter, er de mest konservative, sier Endsjø.

FORHÅPNINGSFULL: Den nye presidenten i Romania er liberal. Jeg håper det kan bidra til at homofile etter hvert får flere rettigheter, sier Madalina Stoica.
Amundsen, Paul S.
SKILLE: Europakartet viser stor forskjell på homofiles rettigheter i vest og øst. Ifølge religionsforsker Dag Øistein Endsjø skyldes tendensen utbredelse av ortodoks kristendom og konservativ katolisisme i Øst-Europa.