Karl Kleveland (53) er på ferie på halvøyen Kassandra i Halkidiki-regionen nord i Hellas sammen med konen Grethe (52) og venneparet Else og Erling Amundsen (60).

— Vi sto på hotellrommet og fulgte med røyken. De sa på hotellet at det var ingen fare, brannen var langt borte fra oss. Fem minutter senere slo flammene over åsen, rundt femti meter fra hotellet. Det ble full panikk, forteller Kleveland.

- Kaotisk

De fire bergenserne rømte ned til stranden ved byen Hanioti i går kveld.

— Jeg løp i gnistregn på størrelse med fem-kroner. Varmen var intens. På stranden var det helt kaotisk. Jeg tror det var mellom førti og femti tusen mennesker. Flere tusen kastet seg i sjøen. Særlig familier med små barn hadde panikk. Vi var klare til å hoppe i sjøen. Det brant på alle kanter, sier han.

Samtlige byer på halvøyen måtte evakueres på grunn av skogbrannene i natt. Først i to-tiden begynte det å roe seg litt på stranden. Kleveland gikk tilbake til hotellet for å hente tepper og mat.

— Jeg måtte ha et vått tørkle for å puste. Det brant godt rett ved hotellet, sier han.

Holder seg innendørs

Flere hundre turister og lokale innbyggere ble evakuert i forbindelse med brannen. Om lag 40 mennesker ble brakt til sykehus med brannskader og pustevansker, skriver NTB.

— Klokken 04.30 lokal tid fikk vi beskjed om at brannen var under kontroll, og at det ikke fantes noen umiddelbar fare for at den skulle spre seg til nye steder, fortalte reiseselskapet Apollos svenske pressesjef Kajsa Moström til nyhetsbyrået TT.

160 nordmenn er på ferie i området med selskapene Apollo og Lilleput Reiser.

Kleveland reiste fra Bergen tolvte august. De har nå fått tilbud om å få komme hjem på lørdag.

— Vi har bestemt oss for å bli, og reiser nordover i landet på lørdag. Vi føler oss tryggere i natt. Alt som kan brenne her, har brent. Nå har vi fått rom med air-condition, og det hjelper. Men det går nesten ikke an å være ute. Det regner aske og svir i øynene. Alt er stengt, og vi har ikke strøm. Men vi har det etter forholdene bra, sier Kleveland.

GRETHE KLEVELAND (MMS)