Tyfonen Parma raste frem med regnskyll og sterk vind.

Lørdag veltet Parma master for kraftledninger og rev trær opp med rota i Cagayan-provinsen 400 kilometer nord for Manila. Vindhastigheten i tyfonen ble målt til over 48,5 sekundmeter, med opp til 53 sekundmeter i de hardeste kastene.

Treffer ikke Manila

— Hvis denne stormen blir enda sterkere, kan følgene bli katastrofale, sa polititalsmann Robert Damian i byen Santa Ana lørdag.

Parma så ut til å endre kurs og styre unna Manila og regionene rundt byen, der mer enn tre millioner mennesker er rammet av storflom.

— Den gode nyheten er at trusselen fra Parma har avtatt her hos oss. Men de dårlige nyhetene er at folk nord i landet må forberede seg på enda verre værforhold, advarte meteorologen Nathaniel Cruz i Manila.

Filippinene sliter fortsatt med ettervirkningene etter tropestormen Ketsana, som rammet landet 26. september. Minst 288 mennesker omkom i dette uværet, som utløste de verste oversvømmelsene landet har opplevd på 40 år.

Så død mann i vannet

Bergenske Kristine Askeland (23, bildet) er sykepleier og jobber for hjelpeorganisasjonen Ministries Without Borders på Filippinene.De siste dagene har hun og kollegene delt ut nødhjelp i Manila etter stormen Ketsana.

— Den siste tyfonen har heldigvis ikke truffet dette området. Men fortsatt er det mye vann her. I noen områder rekker vannet folk til livet, sier Askeland til bt.no.

Faren for epidemier er fortsatt til stede.

— I går så vi et dødt menneske på veien mot Manila. Han lå i samme vannet som unger leker i, forteller Askeland.

Askeland har publisert flere videoer på Youtube av hjelpearbeidet. Denne videoen viser flomofre som står i kø for å få utdelt mat:

STOR: Tyfonen herjer ved Filippinene.
AP