Rundt 300 opposisjonstilhenger oppholder seg fortsatt i Sør-Afrikas ambassade i Harare.

– Jeg var der i går kveld og i morges. Vi gir dem humanitær hjelp og har kommet med mat, tepper og vann, sier Norges Røde Kors’ representant i det sørlige Afrika, Samuel Asamoah.

Opposisjonstilhengerne og deres familier har oppholdt seg i ambassaden siden begynnelsen av uken, etter at opposisjonskandidat Morgan Tsvangirai bestemte seg å trekke seg fra valget i Zimbabwe på grunn av den politisk motiverte volden i landet. Selv har Tsvangirai søkt tilflukt i den nederlandske ambassaden.

– Det var rørende å komme til Sør-Afrikas ambassade med nødvendig hjelp. Ikke minst fordi det er mange barn og gamle blant dem som har søkt tilflukt, sier Asamoah på telefon til NTB.

Avvist

Den tyske ambassaden avviste torsdag en gruppe på rundt 60 internt fordrevne som søkte assistanse hos ambassaden etter en rekke angrep mot opposisjonstilhengere gjennomført av statlig støttede militsgrupper i forkant av fredagens valg.

– Jeg tror de bare ønsket at noen kunne se til dem. Vi kontaktet en rekke humanitære organisasjoner, men dessverre kunne ingen hjelpe på det tidspunktet, sa en ansatt ved ambassaden fredag.

Også andre ambassader skal ha avvist opposisjonstilhengere som har bedt om beskyttelse, skriver nyhetsbyrået DPA.

Humanitær bistand

Asamoah forteller at FN er i samtaler med myndighetene i Zimbabwe for å få flyttet opposisjonstilhengerne som oppholder seg i Sør-Afrikas ambassade til et mer egnet sted.

Men representanten fra Norges Røde Kors vil ikke ytre seg om den politiske situasjonen i Zimbabwe. Det viktigste for organisasjonen er å kunne samarbeide med dem som sitter med makten, slik at de kan nå ut til Zimbabwes befolkning med nødvendig matforsyninger.

– Det største problemet for Zimbabwe nå, slik jeg ser det, er mangelen på mat. Flere millioner mennesker er avhengig av nødhjelp, sier Asamoah.

Han understreker at det nå er viktig at humanitære organisasjoner forbereder seg på store matleveranser til sivilbefolkningen i Zimbabwe.

– Vi må ikke bli så opptatt av den politiske situasjonen at vi glemmer at landet er på vei mot en humanitær katastrofe, påpekte generalsekretær i CARE Norge Marte Gerhardsen tidligere denne uken.