Glødende kjempesteiner fyker opptil 90 meter opp i luften fra den 2.467 meter høye Mayo-vulkanen, som ligger 300 kilometer sør for hovedstaden Manila. Tjenestemenn sier til nyhetsbyrået Reuters at cirka 23.000 mennesker har flyktet fra hjemmene sine, og evakueringen fortsetter. Gedigne blomkållignende skyer med støv ligger over området, og lavasteinene som spruter ut, er så store som lastebiler, ifølge øyenvitner.

24 timer etter at utbruddet startet lørdag kveld, satte ekspertene risikoen til høyeste nivå. Det betyr at utbruddet kan vare i én til to uker og at lava kan komme til å bli kastet opptil 20 kilometer fra krateret. Lavasteinene holder en temperatur på opptil 900 grader og kan fyke av gårde i opptil 100 kilometer i timen.

Instituttet for vulkaner og seismologi i Manila meldte lørdag at de større byene foreløpig var trygge, men at flere landsbyer står i fare for å bli rammet av lava. En halv million mennesker bor i byen Legapsi og flere andre byer rundt vulkanen. Når risikonivået nå er hevet betyr det imidlertid at også de større befolkningssentrene i verste fall kan være i faresonen.

Mayon-vulkanen har hatt utbrudd 49 ganger i løpet av de siste 400 årene. Det verste utbruddet fant sted i 1814 da 1.200 mennesker omkom og en hel by ble begravd i lava.

Røde Kors og sivilforsvaret i Manila forbereder seg på å bringe inn mat og annen nødhjelp til flyktningene som nå befinner seg i Legaspi.

NTB-AFP-DPA