Det har vært en økning i voldelige kamper og sammenstøt i Somalias krigsherjede hovedstad de siste dagene.

— Det er bekymringsfullt at krigføringen i Mogadishu øker nå, midt i en krise hvor veldig mange dør på grunn av sult og tørke, sier Hassan Khaire, Flyktninghjelpens regionaldirektør for Somalia, Kenya og Etiopia.

Han forteller at hundrevis av mennesker strømmer inn til byen hver dag, på desperat jakt etter hjelp i det som blir beskrevet som den verste tørken i landet på flere tiår.

Over halvannen million somaliere er allerede på flukt innad i sitt eget land, som er herjet av en vedvarende borgerkrig.

Til krig

Selv om det er flere hjelpeorganisasjoner i Mogadishu, er byen farlig. Det brøt ut voldelige kamper i helgen etter at soldater fra Den afrikanske union (AU) i forrige uke tok kontroll over områder av hovedstaden som har tilhørt den islamistiske militante gruppen al-Shabaab.

Al-Shabaab har sverget å styrte den vestligstøttede overgangsregjeringen i landet og drive ut soldatene fra AU.

— For det første kan krigføringen føre til at enda flere somaliere blir internt fordrevet. Dette vil øke antall mennesker med et sterkt behov for hjelp. For det andre kan kampene skape problemer for hjelpeorganisasjoner, sier Khaire til NTB på telefon fra Nairobi.

Han frykter at større usikkerhet i hovedstaden vil gjøre det vanskeligere å få fram hjelp til de som er hardest rammet av tørke og sult.

Hindrer nødhjelpen

Tirsdag melder FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) at nettopp dette skjer. På grunn av den væpnede konflikten beveger hjelpearbeiderne seg vanligvis rundt i Mogadishu i pansrede kjøretøyer med væpnet eskorte, ifølge UNHCR.

De pågående kampene gjør at sikkerheten likevel er for dårlig til at nødhjelpsarbeidet går så raskt som man ønsker, sier flyktningorganisasjonen.

UNHCRs beregninger viser at det befinner seg nesten 500.000 internt fordrevne somaliere i Mogadishu. De regner med at firedel har kommet de siste månedene på grunn av tørken.

Sperres inne

Al-Shabaab kontrollerer også store områder utenfor Mogadishu i det sørlige Somalia.

The New York Times skriver denne uken at den militante gruppen blokkerer vannkilder fra folk som ikke har flyktet fra de tørkerammede områdene, samtidig som gruppa forhindrer folk på flukt fra å nå Mogadishu.

Flyktninger som er intervjuet i hovedstaden, sier al-Shabaab har sperret flere tusen mennesker inne i en leir tre mil utenfor Mogadishu der forholdene beskrives som forferdelige. Mat som skulle kommet fram til tørkeofrene, blir tatt fra dem, skriver avisa.

Regn

Khaire beskriver situasjonen i Mogadishu som svært hard for befolkningen. De siste to dagene har det også regnet kraftig i den uttørkede hovedstaden, men det gjør ikke forholdene bedre. Snarere tvert om.

— Regnet har forverret situasjonen kraftig. Det er et stort problem at folk mangler mat og medisiner, men nå er det også svært vanskelig for dem som mangler tak over hodet, sier Khaire

Foreløpig har ikke Flyktninghjelpen opplevd problemer under utdeling av mat og nødhjelp, sier Khaire og understreker at organisasjonen er akseptert av de forskjellige grupperingene i landet.

Tørken på Afrikas Horn er den verste på flere tiår. Kenya, Etiopia, Uganda, Djibouti og Eritrea er hardt rammet, men verst er situasjonen i Somalia. FN har allerede erklært hungersnød i to sørlige områder av landet, og for få dager siden sa organisasjonen at de tror hele det sørlige Somalia vil følge etter. (©NTB)

KAMPER: Somaliske regjeringssoldater inntar sine stillinger under kamper mot islamistiske militsgrupper i Wardhiiglay-distriktet, sør for Mogadishu, fredag.
REUTERS/SCANPIX