HELLE C. AARNES

Minst 88 mennesker er drept, hundrevis skadet og 15.000 personer på flukt i byen Bula Hawa i sør-vest Somalia, etter voldelige kriger mellom rivaliserende klaner. Dette er resultatet etter at en betent klan-konflikt eksploderte 8. mai, og førte til et hevnangrep 1. juni. Befolkningen flyktet til grensebyer i Kenya og Etiopia, ifølge en fersk rapport fra Kirkens Nødhjelps Somalia-program. Nå ventes nye hevnangrep.

Innbyggerne rammet hardt

500 hus og det største markedet i Bula Hawa ble satt fyr på. En skole og en klinikk robbet, husholdningsvarer tent fyr på, og en rekke ting stjålet.

— Stridens kjerne er kontroll over Bula Hawa, og inntekter fra den lukrative grensehandelen mellom Somalia, Etiopia og Kenya. To rivaliserende klaner angrep i mai de to klanene som kontrollerte byen, sier Morris Rukunga, Somalia-program-koordinator for Kirkens Nødhjelp.

— Angrepet 1. juni var et hevnangrep, sier Rukunga, som nå forventer ytterligere hevnangrep, tross mekling mellom områdets «eldre» og religiøse ledere i både Kenya og Somalia.

Krigsherrer skaper sult

De fleste somaliske regioner har lokale krigsherrer, og noen av dem kontrollerer et stort antall militser. I Bula Hawa tjener de store penger på veisperringer, ved å kreve penger fra passerende kjøretøy. Morris Rukunga reiste i området i april.

— På en 30 kilometers strekning utenfor Bula Hawa kan du møte ti veisperringer, sier han. Faren og de økonomiske belastningene disse representerer, hindrer handelen i den tidligere så travle byen. Resultatet er fattigdom og mangel på grunnleggende menneskerettigheter, som mat og tilgang på helsevesen. Flyktningstrømmen fryktes å føre til underernæring, spesielt for kvinner og barn. Også kveget dør på grunn av klankrigene.

Ofrene får ikke hjelp

Ingen internasjonale organisasjoner er for tiden inne i Bula Hawa.

— Området er så fattig og tørt, og behovet for mat til interne og eksterne flyktninger er desperat. Tepper, vann og sanitærartikler, redskaper og såkorn trenges også. Lite er blitt gjort for disse menneskene, sier Rukunga.

— 2003 var et relativt fredelig år for regionen, med avlinger, handel og humanitær støtte. Dessverre har regionen nå falt tilbake til usikkerhet, interne og eksterne flyktninger, sult og død, både blant mennesker og dyr, sier han.

HEVN: Et marked og 500 hus i den somaliske byen Bula Hawa ble satt fyr på. Folkene som bodde her flyktet til grensebyer i Kenya og Etiopia.

FOTO: KIRKENS NØDHJELP