FN advarer om at mer regn er i vente og at det snart kan bryte ut smittsomme sykdommer som følge av uværet.

– Regnværet er ventet å fortsette, og vi er virkelig bekymret for situasjonen, fordi mange mennesker er hjemløse, og smittsomme sykdommer kan dukke opp, sier Elisabeth Byrs ved FNs kontor for humanitær samordning i Ugandas hovedstad Kampala.

Siden august har ni mennesker omkommet og 150.000 blitt hjemløse øst i Uganda. Ytterligere 400.000, for det meste småbønder, har mistet levebrødet etter at jordstykkene deres ble oversvømmet og veier skylt bort.

Også Ugandas naboland er hardt rammet. Hundretusener trenger hjelp i Kenya og Etiopia, som også i fjor opplevde store ødeleggelser på grunn av flom.

Også i Sudan, hvor mange flyktninger nylig har vendt hjem etter mange års krig, er forholdene svært vanskelige. Ifølge regjeringen er det den verste flommen i manns minne, 119 personer er omkommet og titusener er hjemløse. Dødstallene kan komme til å stige ettersom store svampområder kun kan nås med fly.

I alt er 17 afrikanske land rammet av flommen, ifølge Byrs, som er spesielt bekymret for mangelen på rent vann, mat og husly.

Å reparere alle skadene som flommen har forårsaket, vil dessuten ta lang tid. I det lille vestafrikanske landet Togo ble så mange som 100 bruer og sju demninger ødelagt i forrige uke. Vannmassene raserte også 45 skoler, noe som førte til at regjeringen utsatte skolestart etter sommerferien.