Nesten to millioner mennesker langs kysten fra New Orleans til nordvest i Florida er bedt om å forlate hjemmene sine på grunn av at orkanen Ivan nærmer seg land. Titusenvis har fulgt oppfordringen fra myndighetene, og det var tirsdag lange køer på veiene ut av New Orleans.

New Orleans har ikke vært rammet av en orkan siden 1965, melder BBC.

Til sammen fire norske sivilingeniørstudenter fra marin teknikk ved NTNU i Trondheim studerer for tiden i New Orleans i delstaten Louisiana i det sørlige USA.

De fire er Morten Lunde Sejrup (24) og Jahn Helge Bjørnestad (22) fra Bergen, og Gøril Gleditsch (23) og Petter Lalic (23) fra Oslo.

Vil komme køen i forkjøpet

I en epost fra New Orleans sent mandag kveld skriver Bjørnestad at universitet bestemte seg for å stenge bygningen.

"De opplyste at det ikke åpnet igjen før tidligst fredag. Flere av butikkene gikk tomme for vann i løpet av dagen, og bensinstasjonene opplevde lange køer. Sent mandag kveld stod borgermesteren i New Orleans frem på fjernsyn og advarte folk mot å bli værende. I morgen ventes det en massiv evakuering, og vi legger i vei kl. 0500 for å komme køen i forkjøpet", skriver Bjørnestad i eposten.

Studentene har bestemt seg for å kjøre vestover, i retning byer som Houston og Dallas.

"Hoteller og overnattingssteder i områdene begynner allerede å bli fullbooket, men vi ser ikke så tungt på akkurat det. Vi har stor bil og masse vann, vi finner alltids et sted. Det er verre med de syke og eldre som ikke kommer seg ut i tide", sier Petter Lalic(23).

— Forhåpentlig står huset her når vi kommer tilbake, sier Tara Chandra til nyhetsbyrået AP, mens hun pakket bilen.

Orkanen som til nå har krevd minst 68 dødsofre på sin ferd gjennom Karibia passerte tidligere i uken vestkysten av Cuba og Yucatán-halvøyen i Mexico, der den gjorde mindre skade enn fryktet. - Dette er en svært farlig storm. Vi ber folk om å vurdere å forlate byen dersom de har muligheten til det, sier ordfører i New Orleans, Ray Nagin.

«Ekstremt farlig»

Ivan er ventet å nå USA torsdag, men ifølge det nasjonale orkansenteret er det usikkert hvor orkanen treffer den amerikanske kysten. Orkanen har minsket noe i styrke men har fortsatt vindstyrker på 225 kilometer i timen. Orkansenteret karakteriserer Ivan som «ekstremt farlig», skriver The New York Times.

I Florida har guvernør Jeb Bush forlenget unntakstilstanden i hele delstaten, som fortsatt driver oppryddingsarbeid etter orkanene Charley og Francesý herjinger i august.

Innbyggerne i det nordvestlige Florida, der meteorologene venter at Ivan vil treffe hardest, forberedte tirsdag sine hus og forretninger på uværet. Myndighetene har satt opp spesielle tilfluktssteder for den mest utsatte delen av befolkningen.