New York: Rottene forlater den synkende skuten. Det lite flatterende og heller ikke helt rettferdige bildet er lett å få av Det hvite hus, der president Barack Obamas nærmeste rådgivere forlater regjeringen i en sakte strøm.

Ikke fortrolig

Nå sist er det Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver James Jones som takket av.

Som det ble understreket i Bob Woodwards bok om «Obamas kriger» har James Jones aldri oppnådd noen fortrolighet med presidenten. Tapet av generalen, som er tidligere kommandør for marinekorpset og øverstkommanderende for NATOs styrker i Europa, er derfor ikke så viktig.

Jones' avgang understreker imidlertid vaktskiftet som er i gang i Det hvite hus før mellomvalget. I forrige uke var det Obamas mektige stabssjef Rahm Emanuel som gikk av for å prøve å bli borgermester i Chicago og i den senere tid har også budsjettsjefen Peter Orszag og formannen for det økonomiske rådet Christina Romer forlatt regjeringen.

Artikkelen fortsetter under bildet

JOHN GRESS

FORLATER OBAMA: Christina Romer (til v.) og Lawrence Summers (til h.) forlater president Obama i Det hvite hus.

På rekke og rad

Og det er langt fra over. På nyåret vender Lawrence Summers, Obamas øverste økonomiske rådgiver, tilbake til Harvard-universitetet. Hans sjefsstrateg og seniorrådgiver David Axelrod har sagt at også han om kort tid flytter tilbake til familien i Chicago. Den høyt respekterte forsvarsministeren Robert Gates, som Obama overtok fra George W. Bush, har sagt han vil gå av i løpet av 2011.

Sett i sammenheng med demokratenes elendige meningsmålinger før mellomvalget 2. november, da partiet risikerer å miste makten både i Representantenes hus og Senatet, ligger det snublende nær å se alle oppsigelsene som tegn på presidentens krise.

Tradisjon for utskiftninger

Trolig er det noe med at det er mer gøy å være på vinnerlaget. På den annen side er det helt vanlig at presidenten skifter en del medarbeidere etter et par år ved makten.

I 1994, da daværende president Bill Clinton led et klart nederlag i mellomvalget, skiftet han blant annet stabssjef, budsjettdirektør, finansminister og leder av CIA.

Og også George W. Bush – som gjorde det veldig bra i mellomvalget i 2002 – måtte se sin nære rådgiver Karen Hughes si opp og sparket blant andre finansminister Paul O'Neill og øverste økonomiske rådgiver Lawrence Lindsey.

Vært med lenge

Mange av rådgiverne har vært med Obama helt siden han startet presidentvalgkampen i begynnelsen av 2007 og er ganske enkelt utslitt.

For dem som var med i valgkampen, er dette mer slutten på år fire enn av år to

Robert Gibbs, Obamas pressesjef

Som den demokratiske valgstrategen og politiske kommentatoren Joe Trippi uttrykte det til Fox News nylig «er det mye vanskeligere ikke å bli umåtelig utmattet i den type jobber».

Som Obamas pressesjef Robert Gibbs – som selv sies å være på vei til en annen jobb i regjeringen – sa på en pressekonferanse nylig: «For dem som var med i valgkampen, er dette mer slutten på år fire enn av år to».

Artikkelen fortsetter under bildet

M. Spencer Green

KONTROVERSIELL: Rahm Emanuel er ikke kjent som den "mykeste" person å forholde seg til.

Færre konfrontasjoner

Samtidig er det også rent operativt gode grunner til å skifte noen rådgivere. Alt tyder på at republikanerne vil stå betydelig sterkere etter mellomvalget og Obama – som selv må begynne å tenke på valgkampen i 2012 – har derfor behov for mindre konfrontatoriske folk.

Peter Rouse, som avløste den iltre Rahm Emanuel som stabssjef, er kjent som en pragmatisk «fikser» og er allerede begynt å legge en strategi for å samarbeide med en republikansk ledet Kongress.

Som Trippi sa, ville Rahm Emanuel «nok ha vært feil mann i den situasjonen».

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN