Tusenvis av menn, kvinner og barn er tilbake i den irakiske hovedstaden etter at de i all hast har pakket sakene sine og forlatt det krigsherjede nabolandet.

Mange kommer med buss, og fredag nådde noen hundre irakere fram til Mansur-bydelen vest i Bagdad, der de ble gjenforent med slektninger.

— Vi kom oss unna fordi vi var veldig redde for å dø, sier Khalid al-Jawadi, en 60 år gammel pensjonert lærer fra Bagdad som har vendt hjem sammen med sin kone og fire barn.

Han forteller om skudd, kamper og krig overalt.

— Jeg vi aldri noensinne dra tilbake til Syria, sier han.

Tidligere i uken oppfordret irakiske myndigheter egne statsborgere til å forlate Syria og lovet hjelp til repatrieringen. Det er satt opp fly fra Damaskus, og et titall busser kjører i skytteltrafikk mellom de to landene.

Angsten tilbake

De fleste som kommer tilbake, flyktet fra Irak av nøyaktig samme grunner som gjør at de nå har forlatt Syria.

En av kvinnene forteller at situasjonen i Syria vekket til live minnene og frykten som hun følte i Irak for få år siden, da befolkningen levde i konstant frykt for hevnangrep og terror, bilbomber, selvmordsangrep og væpnede bander.

Ifølge myndighetene i provinsen Anbar, som grenser til Syria, har tusenvis av irakiske familier kommet tilbake til Irak. Men fortsatt finnes det mellom 100.000 og 200.000 irakere seg i nabolandet. Det nøyaktige tallet er umulig å fastslå.

En 41 år gammel kvinne fra byen Najaf forteller at hun og familien for få dager siden ble truet av væpnede menn med skjegg en tidlig morgen. De ba familien om å dra fra landet.

— Jeg kom meg unna med noen små vesker, med min mann og 13 år gamle datter. Vi gikk rett til busstasjonen for å reise tilbake til Bagdad, sier Umm Zainab til AFP etter bussturen.

Reiser 85 mil

En syrisk bussjåfør sier at han ha sett hundrevis av irakere ta buss fra områder rundt Damaskus til Bagdad. Avstanden mellom de to hovedstedene er rundt 85 mil.

— De fleste irakere bestemte seg for å vende tilbake til Bagdad, spesielt etter angrepet der forsvarsministeren ble drept. Hundrevis av andre venter på å dra, sier sjåføren, som ikke vil ha navnet sitt på trykk i frykt for represalier.

Landet flyktningene vender tilbake til er betydelig tryggere nå enn under den blodigste perioden fra 2006 til 2008. Men fortsatt er det irakiske samfunnet preget av mangel på vann, hyppige strømbrudd og vold.

Nå må de hjemkomne venne seg til et samfunn som ennå ikke har greid å komme på fote etter krigsårene, og der livsvilkårene er hardere enn det de er vant med fra Syria. En av dem, Umm Saif, er tilbake i Bagdad etter sju år i Damaskus.

— Er det virkelig så bra som vi har hørt? Eller er det fortsatt strømbrudd? spør hun like etter at hun og datteren har steget av bussen og igjen står på irakisk jord

FLYKTER LANDET: Kvinner og barn er blant de mange irakiske flyktningene som nå vender tilbake til Irak som følge av krigen i Syria. To irakiske journalister ble nylig drept i Damaskus. De var begge i Syria for å skrive om krigen.
SCANPIX