Den 36 år gamle flygelederen ble stukket flere ganger med kniv av en ukjent mann, og døde kort tid etter av skadene, skriver Neue Zürcher Zeitung.

71 døde i flykrasj

Dansken var bosatt i Sveits, og ble drept i sitt hjem i Kloten nær Zürich. Konen var øyenvitne til drapet. Hun har fortalt at gjerningsmannen ringte på døren i 18-tiden, og straks angrep flygelederen da han åpnet døren. Gjerningsmannen var i 50-årene og snakket tysk med sterk øst-europeisk aksent.

Politiet i Zürich bekrefter at de undersøker om det finnes en kobling til den mye omtalte flyulykken over Bodensjøen nær Überlingen i Sør-Tyskland 1. juli 2002. Da krasjet et transportfly fra selskapet DHL med et Tupolev 154 passasjerfly fra Bashkirian Airlines i luften.

Passasjerene i Tupolev'en var i hovedsak russiske barn på vei til sommerferie. 71 mennesker omkom i ulykken, av dem 54 barn.

Den danske flygelederen som i går ble drept, var alene på jobb i det sveitsiske luftkontrollsenteret Skyguide, og dermed ansvarlig for å ha sendt de to flyene på kurs rett mot hverandre.

Slektning?

Dansken oppdaget at flyene var på kollisjonskurs, og prøvde desperat å få dem til å endre kurs. Men det var for sent. I stedet for å unngå hverandre, skiftet begge flyene kurs samtidig, og traff hverandre. Skyguide har fått hard kritikk etter ulykken, men 36-åringen har ikke fått noen straff.

Nå spekulerer sveitsiske medier i at en slektning av et av de omkomne barna kan stå bak drapet på flygelederen, som hevn for ulykken i 2002.

Store forsinkelser

Drapet på flygelederen forårsaket store forsinkelser i flytrafikken i området i dag.

Flykontrollselskapet Skyguide kunne ikke garantere normal drift og reduserte bemanningen med 40 prosent. Reduksjonen skjedde for å fange opp medarbeidernes følelsesmessige belastninger etter drapet, meldte selskapet.

71 DØDE: Blomster på vrakrestene etter Tupolev-flyet der 52 barn som skulle på sommerferie omkom over Überlingen i 2002. I går ble flygelederen som var på vakt den kvelden drept av en ukjent mann.
REUTERS