Flyet hadde 77 mennesker om bord. Ingen var torsdag kveld funnet i live.

Det var amerikanske kilder som først gikk ut med teorien om at en rakett skutt ut under en ukrainsk militærøvelse kan ha truffet flyet som styrtet torsdag ettermiddag.

— Det er mulig at dette var en tragisk ulykke og ikke terrorisme, sa den amerikanske kilden i forsvarsdepartementet i Washington.

En talsmann for det ukrainske sjøforsvaret innrømmet like etter at det russiske flyet ble skutt ned ved en feil. Men det ukrainske forsvarsdepartementet sa at det ikke kunne være tilfelle.

— Verken retningen eller rekkevidden til rakettene stemmer overens med punktet der flyet eksploderte. Så det ukrainske forsvaret var ikke involvert i ulykken, sa talsmann for departementet Konstantin Khivrenko til nyhetsbyrået Reuters.

Det er bekreftet at det ukrainske sjøforsvaret holdt en skyteøvelse fra Krim-halvøya idet flyet passerte. Rakettøvelsen ble utført med 20 ubemannede småfly som mål. Øvelsen ble overvåket av russiske og ukrainske marinefartøyer i området.

Observerte øvelsen

En journalist fra nyhetsbyrået Reuters var til stede og observerte rakettøvelsen som det ukrainske forsvaret holdt øst for Krimhalvøya på det tidspunktet flyet forsvant fra radarskjermene. Under øvelsen ble bakke-til-luftraketter skutt opp. Øvelsen ble observert fra ukrainske og russiske fartøyer i Svartehavet. Målet var 20 ubemannede fly, såkalte droner, og foregikk frem til klokka 13.30 lokal tid.

Tupolev 154-maskinen var på vei fra Tel Aviv til Novosibirsk i Sibir. Flyet tilhørte Siberia Airlines. Flyet var et charterfly som en gang i uken, hver tirsdag klokka 10, tar israelske statsborgere fra Tel Aviv til Sibir.

Sovjet-jøder

En redningsaksjon ble satt i gang umiddelbart etter at ulykken var meldt, men ingen er funnet i live. Det var 66 passasjerer og 11 besetningsmedlemmer om bord. 51 av passasjerene var israelske statsborgere, trolig utvandrede Sovjet-jøder, 15 var russiske statsborgere.

Flyet eksploderte i lufta før det ramlet bitvis i Svartehavet torsdag formiddag, en time etter avgang fra Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv.

Umiddelbart skjerpet Israel de allerede strenge sikkerhetstiltakene på Ben Gurion-flyplassen og kansellerte alle avganger på ubestemt tid av sikkerhetshensyn, av frykt for at terrorister hadde sluppet igjennom og kommet om bord i passasjerflyet.

Så flyet eksplodere

En flyger i et armensk fly i området så flyet eksplodere i 11.000 meters høyde, 190 kilometer sør for den russiske badebyen Sotsji.

Det armenske flyet befant seg i 6.000 meters høyde. Flygeren så ild, deretter en eksplosjon og fragmenter som falt i havet.

President Vladimir Putin innkalte et krisemøte i Kreml straks han ble informert om havariet, og ga lederen for sikkerhetsrådet, Vladimir Rusjailo, ansvar for etterforskningen.

Putin gikk ut tidlig og sa at terrorisme var en mulig forklaring.

Det var spekulasjoner om at flyet hadde gjort en mellomlanding i Bulgaria utenom vanlig rute, men det ble avkreftet av bulgarske myndigheter torsdag ettermiddag.