Hele bydeler sto i morgentimene under vann, og trafikken langs veier og jernbanen stanset opp, det samme gjorde vann— og elektrisitetsforsyningen.

Tusenvis av nye mennesker flyktet i løpet av natten fra vannmassene og søkte tilflukt i provisoriske mottak der hjelpearbeidere etter beste evne forsøker å bistå.

Fire meter under vann

To tredeler av millionbyen står under opptil fire meter vann, og stadig flere av flomofrene plages av diaré, hudproblemer og infeksjoner i luftveiene som følge av det skitne vannet.

28.000 mennesker er behandlet ved provisoriske klinikker som er opprettet i byen, og helsemyndighetene frykter utbrudd av epidemier.

Minst 340.000 mennesker har flyktet fra oversvømte boliger, og stadig flere av de 18 millioner menneskene som bor i og rundt Jakarta er rammet av flommen.

36 mennesker er hittil meldt omkommet, men myndighetene sliter med å få oversikt i kaoset som hersker.

Flommen er den verste som har rammet Jakarta på flere år, og myndighetene har slått full alarm etter at meteorologene har advart mot mer regn de neste dagene.

Tette avløp

Kritiske røster mener myndighetene må bære mye av skylda for flommen, og viser til at avløpsrør og kloakksystemer er dårlig vedlikeholdt og tettet av søppel.

Indonesiske medier spør hvorfor ikke mer er gjort for å unngå oversvømmelser i den lavtliggende hovedstaden, som også ble rammet av flom i 2002.

– Byen lærte tydeligvis ikke av den forrige oversvømmelsen i 2002. Når vi ble advart da, og vannet så kom, var mange av oss likevel uforberedt, og byens myndigheter enda mer hjelpeløse, skriver avisen Jakarta Post.

ENNY NURAHENI, REUTERS/SCANPIX