Men selv om vannet ikke stiger mer, vil vannet ennå kunne gjøre stor skade før det trekker seg tilbake.

En hydrolog sa til det tsjekkiske nyhetsbyrået CTK onsdag ettermiddag at flommen i Vltava (Moldau) trolig hadde nådd toppen, men at det ennå ville ta timer før vannet begynner å synke.

Både Belgia og Frankrike kunngjorde onsdag at vil sende hjelp til det flomrammede Tsjekkia. Et belgisk Hercules-fly med soldater og pumpeutstyr sendes av gårde onsdag eller torsdag.

Evakuering

Onsdag morgen beordret myndighetene evakuering av tre nye bydeler, da vannet i Vltava fortsatte å stige. Det var ventet at flommen i elva, som på tysk kalles Moldau, ville nå sitt høydepunkt i løpet av onsdag.

Deler av gamlebyen Mala Strana lå under vann, mens hundrevis av frivillige fylte sand i sandsekker. Den kjente Karlsbroen er sperret, og myndighetene frykter at den kan bli skadd av tømmerstokker som føres i stor fart med strømmen. Onsdag strømmet vannet inn i nasjonalteateret, til tross for en mur av sandsekker rundt bygningen.

Flere nordmenn ble natt til onsdag evakuert fra hoteller i Gamlebyen i Praha, og noen ville reise hjem i løpet av dagen, melder VG Nett.

70 omkomne

I hele Øst— og Mellom-Europa var det onsdag meldt om rundt 70 omkomne i flom og uvær, og tallet så ut til å stige. I Regensburg i den sørtyske delstaten Bayern fortsatte vannet i Donau å stige.

Rundt 600 personer deltok onsdag i arbeidet med å beskytte byen mot oversvømmelse. Men de greide ikke å avverge at øyene i Donau, deler av Regensburgs historiske gamleby og en del andre byområder ble satt under vann.

Flombølger

Også øst i Tyskland ringte alarmklokkene stadig høyere onsdag. Myndighetene i Dessau i den delstaten Sachsen-Anhalt advarte om fare for flombølger i Elbens sideelv Mulde, der vannstanden kunne komme til å stige til åtte meter over det normale.

I Dresden står den berømte Semper-operaen under vann, og ekspertene advarte om at Elben kunne stige til så mye som 5,5 meter over normalen.

Elben begynte onsdag å stige ved Bitterfeld, der myndighetene frykter at det enorme komplekset med kjemiske fabrikker kan bli rammet. Flere mindre byer i nærheten ble evakuert.

I den østerrikske byen Ybbs, rundt 120 kilometer vest for Wien, hadde flomvannet i Donau sperret rundt 3.000 mennesker inne. Men andre steder i Østerrike så det ut til at den verste flommen var over, meldte internasjonale nyhetsbyråer.

Derimot forbereder myndighetene både i Slovakia og Jugoslavia seg på at flomtoppen vil nå dem etter hvert som den forflytter seg nedover Donau.

På den russiske svartehavskysten lette dykkere fortsatt etter omkomne. Onsdag morgen var det funnet 62 dødsofre etter flom og uvær ved Svartehavet, mens ytterligere 15 var savnet.

(NTB)