Stimuleringspakken har en kostnadsramme på 787 milliarder dollar, noe som tilsvarer 5.330 milliarder kroner.

Senatet skulle etter planen starte sin votering om forslaget klokka 23.30 fredag kveld norsk tid. Det var på forhånd ventet at forslaget ville få det nødvendige flertallet i Senatet som følge av støtte fra tre republikanere.

Republikansk motstand

USAs president Barack Obama og hans parti Demokratene har forsøkt å få tverrpolitisk støtte for pakken, og visepresident Joe Biden sa nylig at flere republikanere trolig ville støtte forliket som fredag ble tatt opp til votering.

Spådommen slo ikke til. Blant de 246 representantene som stemte for forslaget, var det ikke én republikaner. I alt 183 representanter stemte imot forslaget, mens én person stemte blankt.

– Det eneste denne stimuleringspakken fra Demokratene stimulerer til, er mer byråkrati og mer statlig gjeld, sa Mike Pence fra Republikanerne under debatten om forslaget.

Senator John McCain, som tapte mot Obama i presidentvalget i høst, bemerket at Obama bør legge om sin strategi og inkludere Republikanerne på et tidligere stadium dersom han ønsker mer tverrpolitisk samarbeid.

Proteksjonisme

Målet med stimuleringspakken er å redde 3,5 millioner arbeidsplasser og stimulere til ny vekst i USAs kriserammede økonomi. Obama har oppfordret Kongressen til å vedta forslaget før helgen.

Canada og EU har tidligere tatt til motmæle mot den såkalte «Kjøp amerikansk!»-klausulen i en tidligere versjon av stimuleringspakken.

Klausulen, som la opp til en favorisering av jern og stål produsert i USA, er siden blitt utvannet, men Canadas statsminister Stephen Harper sa fredag at han fortsatt er bekymret for at USA skal sette i verk proteksjonistiske tiltak.

LARRY DOWNING