Margherita Musso (10) fra Sicilia var blant 24 heldige barn fra hele eurosonen som vant i konkurransen om å få bli en ”Euro Superstar”. 300.000 barn deltok ved å sende inn en kortfattet begrunnelse for hvorfor de ville bli en slik superstar.

— Jeg skrev at jeg ville være et av de første barna fra Italia som fikk komme til Frankfurt, sier Margherita til Bergens Tidende.

Det holdt altså til deltakelse på den europeiske sentralbankens festlige kombinasjon av prisutdeling, pressekonferanse og show i Frankfurts messesenter nyttårsaften. Parvis - to fra hver euro-nasjon - ble de hentet frem på podiet for å hilse på sentralbanksjef Wim Duisenberg (66) og få overrakt diplom samt et eget, pent innpakket sett eurosedler. Duisenberg selv holdt seg i høytidsstemte ordelag. Han snakket om historien og fremtiden, hvordan euro ville bli til berikelse for Europa og dets innbyggere og hvor sikker han var på at alt ville gå så bra, så.

Alle forsikringene, alle barna og et sangshow som ville ha gjort det skarpt i Melodi Grand Prix forhindret likevel ikke at den første journalisten som – etter et feiende crescendo – fikk ordet, spurte om de nære ting:

— Jeg har snakket med taxisjåfører og småkjøpmenn som ikke aner hvordan de skal greie denne omstillingen. Hva har du å si til det, spurte vår tyske kollega.

— Jeg forsikrer deg om at folk vil klare dette helt fint, svarte Duisenberg kjekt.

Tiden etter midnatt vil vise.

SER UT SOM EN MILLION: Med modeller ikledd eurokjoler feiret Den europeiske sentralbanken nyttårsaften at euroen innføres
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN